15 november 2016

Koll på läget

av Alex Van Tol

För att hantera sin pappas krav på sig, gör Chick listor. Ingen vet om hans listor, de hamnar i en låda, men ändå är de så viktiga för honom. Men det kan inte hålla på så här. Kanske kan Audrey hjälpa honom?

Jag gillar att det kommer fler och fler böcker som tar upp psykisk ohälsa. Den här behandlar på ett lättläst sätt tvångssyndrom. Det lättlästa innebär att det inte står så mycket mellan raderna, styckena är kortare och den är inte så komplicerad. Samtidigt är den ju komplicerad, tvångssyndrom är inga lätta grejer. Jag tycker författaren lyckas få fram handlingarna, problematiken och konsekvenserna på ett bra sätt. Jag lär mig mer, men det är ändå inte övertydligt.
Jag har läst en del om tvångssyndrom.
   När folk hör ordet tvångssyndrom tänker de på sådana som alltid tvättar händerna. Eller på de som måste kolla att de har låst dörren och stängt av spisen. Om och om igen.
   Det finns alla möjliga saker som folk gör för att må bättre, för att få koll på läget.
   Jag gör listor.
                                                                                                      sida 37
Samtidigt finns en väldigt intressant och komplicerad relation mellan Chick och hans pappa. Pappan ställer krav som Chick tar på största allvar, det är så han är uppfostrad, men Chick förstår ändå vad som händer, och försöker göra något åt det. Jag tror många kan känna igen sig i det här.

Första meningen: Jag mår dåligt sedan jag uttalat ett ord fel på spanskan.
Antal sidor: 89
Förlag: Nypon förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2016
Originaltitel: Chick: lister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar