19 november 2016

Ingen normal står i regnet och sjunger

av Sara Ohlsson

Ella och Charlie är bästa vänner, de gör det mesta ihop och pratar om allt. Men så blir Charlie kär i konstiga Niki och det bli komplicerat i Ellas och Charlies relation. Riktigt komplicerat.

Äntligen kommer Sara Ohlsson med en ny bok! Jag har väntat sedan 2011 då hon debuterade med Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag. De två böckerna har vissa likheter. En av dem är hur de är skrivna. Ohlsson har ett rappt, verklighetstroget språk som jag lätt rycks med i. Ibland smyger hon in sjukt snygga formuleringar (se t.ex. första meningen längst ner), och det lyfter texten. Dessutom är kapitlen korta, ibland bara några rader, vilket skapar ett läsdriv som gjorde att jag hade svårt att lägga boken ifrån mig. En annan likhet är att huvudpersonerna i de båda böckerna gärna berättar om onani och sexlust. I många böcker och i verkligheten framställs detta oftast som något "killigt". Vilket är konstigt. Ohlsson räds dock inte för att skriva om tjejernas sexualitet.

Okej, nog jämfört, nu snackar vi om Ingen normal står i regnet och sjunger (Ohlsson kan det här med snygga titlar). Något jag måste nämna som kul är att det finns många feministiska inslag. Ella har inte så stor koll, vilket på ett sätt känns skönt, istället är det Niki som då och då smyger in funderingar och tankar som vill uppmärksamma det ojämställda i vardagen. Ella funderar vidare och hänger på. Det gillar jag!

Det finns även ett gäng härliga relationer i denna bok. En av dem är såklart den mellan Ella och Charlie. De har den där tjej-kille-vänskapsrelationen som jag tror många drömmer om. Ibland kanske den känns lite för bra (lyssna på avsnitt 3 av podcasten Bladen brinner), men jag gillar ändå deras häng och relation. En annan läsvärd relation är den mellan Ella och hennes pappa. De verkar ha en rätt avslappnad relation, de har inte så många hemligheter för varandra, men snackar heller inte som bästisar. Till sin mamma har Ella dock en ganska komplicerad relation. Sist vill jag nämna Niki. Jag gillar hur hon trasslar sig in i storyn, hur hon förändras, men ändå är sig själv.

En sammanfattning, kanske? Det finns mycket, typ allt det jag skrivit tidigare, som jag gillar. Däremot klickade jag inte riktigt med boken. Jag gillade den när jag läste, men i efterhand inser jag att jag hade svårt att hitta igenkänning i flera delar, vilket drog ner betyget. Men, lilla bok, det beror inte på dig, det beror på mig. Jag tror däremot att många ungdomar, säg från 15-16 år, kan gilla den. Boken har trots allt mycket bra.

Första meningen: Stranden är öde och Charlie vill nakenbada, men jag säger att det här antagligen är Danmarks mest långgrunda bad och att nakenvada inte alls är lika härligt som att nakenbada.
Antal sidor: 216
Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar