30 november 2016

En förtrollad jul

text: Siri Spont (pseudonym för Titti Persson), illustrationer: Alexander Jansson

När Martha får reda på att hennes kusin Yusuf ska flytta in hos familjen, känns det ganska jobbigt. De känner knappt varandra och dessutom ska Yusuf ta Marthas rum! Men en dag följer Martha med honom ut i skogen, och allt förändras. Det blir början på ett magiskt äventyr som kan bli farligare, och viktigare, än vad de trott.

Det här är årets adventsberättelse med 24 kapitel från Rabén & Sjögren. Författaren har lyckats fånga en viktig del av vår samtid. Dels utspelar sig storyn i en förort, dels handlar den om ett ensamkommande barn. Fokus ligger dock på Martha, en lugn och ganska vanlig tjej som är eftertänksam och gärna vill göra rätt. Hennes lillebror blir en kontrast, då han mest tänker på julklappar och hamstrar. Dessutom finns en mysig, hemlighetsfull dröm-mormor som tar sig tid för barnbarnen, och så Yusuf som mest är tyst, men verkar klura, fundera och minnas. Vad han varit med om vet vi dock inte.

Illustrationerna är mjukt målade och förmedlar mycket vintrig julkänsla. Vissa bilder har inslag som av fotografi, där Jansson målat in bokens story. För den som bara tittar på/läser bilder finns mycket fint att se. Däremot har många kapitel mer text än illustrationer, det luckras dock upp ju närmre jul vi kommer. Kapitlen behöver nödvändigtvis inte läsas ett varje dag, jag läste flera åt gången, för storyn bjuder på många cliffhangers.

Det här är ett mysigt, magiskt, vintrigt och juligt äventyr. Klassiska inslag som lucia, paketkalender, knäckbak och julavslutning finns med, bland allt detta vanliga smyger sig det övernaturliga in, och den kombinationen gillar jag. Det är det som gör att jag nästan börjar se troll och levande stenar när jag går i skogen. Och om jag känner så här, gör säkert den tänkta målgruppen det också. Fast mycket mer.

Första meningen: - Jag vill ha en HAMSTER!
Antal sidor: 101
Förlag: raben&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2016

2 kommentarer: