17 november 2016

Bakom varje fönster bor ett hjärta

av Soheila Fors

För två år sedan gav Soheila Fors ut sin självbiografi, Kärleken blev mitt vapen, en stark berättelse om förtryck och kampen för ett liv värt att leva. I Bakom varje fönster bort ett hjärta ger Fors röster åt tio kvinnor som ingen annan ser eller hör. Livsödena säger även en hel del om hur dåligt Sverige kan vara på att ge alla de mänskliga rättigheter som vi säger ska vara lag.

Khodabaz är inget namn som en flicka vill bära. Det är inte namnet som låter vackert, som ligger bra i munnen, som passar en flicka. Namnet Khodabaz, "Gud det räcker", är en förbannelse över all kvinnlighet, ett utrop i misslyckande då man inte ens denna gång lyckats föda en människa, bara en flicka.                                                                            sida 59
Det här är en väldigt jobbig bok. I de liv läsaren möter finns så mycket mörker, så mycket jag (svensk privilegierad, vit kvinna) tycker är orättvist och ibland till och med omänskligt. Vissa kapitel orkar jag knappt läsa färdigt. Det är så olikt mitt liv och det sätt jag tycker människor (i det här fallet kvinnor) ska behandlas. Det handlar om tvångsgifte, att kvinnor ses som mindre värda än män, vilket kan resultera i tvångsgifte och kontroll från familj och släkt.
Min svåger hade redan köpt ett hus och vi flyttade in hos honom, mitt i spindelns nät. Ändå var jag förhoppningsfull. Jag ville veta hur allting fungerade i detta nya land. Det fanns så mycket som fascinerade mig i det jag läste om landet, som om barns och kvinnors rättigheter. Men efter några månader i landet så visste jag att allt det jag läst om hörde till svenskorna, inte till oss, invandrarkvinnorna.
Det här är en väldigt viktig bok. Det är en samhällskritik, att människor som bor mitt i Sverige kan vara så långt bort från samhället att ingen knappt vet att de finns. Det är hemskt, det skär i hjärtat. Å andra sidan visar denna bok på ett problem som vi skulle kunna göra något åt. Mycket av det som händer inom familjer är såklart svårt att påverka, men att finnas i närheten eller ge en glad hälsning, kan många gånger räcka långt.

Varje livsberättelse inleds med en introduktion från författaren. Det kan vara fakta om barnäktenskap, några inklämda åsikter om en tradition eller lite bakgrundsfakta. Den här boken har ökat min förståelse och gett mig många intressanta, hemska, hoppfulla livsberättelse om kvinnor som klarat sig igenom svårigheter med stor kämpaglöd.

Första meningen: Boken du håller i din hand målar de ansikten vi inte kan se och ger röst åt de människor vi inte kan höra.
Antal sidor: 203
Förlag: Libris förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar