9 november 2016

Astrid Lindgren

text: Agnes-Margrethe Bjorvand, illustrationer: Lisa Aisato

Finns det någon av mina läsare som aldrig hört talas om Astrid Lindgren? Jag tror inte det (säg till om jag har fel). Det här är en biografi om en av världens bästa författare. Den sträcker sig från hennes födelse till död och tar upp många av de händelser som Lindgrens karaktärer sedan fick vara med om.

Något ovanligt med denna biografi är att den vänder sig till 6-9-åringar. Jag hade nog satt en något högree lägstaålder, men någon övre åldersgräns finns inte. Det här är en otroligt fin biografi! Fylld av citat, vackra illustrationer och en massa kärlek till barn och läsning. Det känns som att det kommer direkt från Astrid Lindgren. Det är väldigt inspirerande både för fortsatt läsning, men framförallt blev jag inspirerad att själv skriva.
En barndom utan böcker, det vore ingen barndom. Det vore att vara utestängd från det förtrollade landet, där man kan hämta den sällsammaste av glädje.
Boken handlar inte så mycket om Lindgrens böcker, utan mest om henne själv. Texten är  målgruppsanpassad, men passar även äldre. Författaren tar läsaren på allvar, precis som Lindgren gjorde. Även om jag hört en hel del om Lindgren innan, så fick jag reda på mycket nytt, till exempel om Lindgrens kamp för djurens rätt och att hon påverkade Sverige att inför en lag mot att föräldrar fick slå barn.
Jag vill skriva för en läsekrets som kan skapa mirakel. Barn skapar mirakel, när de läser. Därför behöver barn böcker.
För den som växt upp med Astrid Lindgrens böcker vill jag rekommendera denna bok. Det kan även vara en ögonöppnare för barn att läsa biografier. Visserligen finns det inte många sådana för barn, men jag tror biografier många gånger kan hjälpa oss att bli bättre på att förstå andra människor. Och det är ju jätteviktigt.
Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek.
Fylld av kärlek, inspiration, läsglädje och livslust. Och illustrationerna! Så vackra, stämningsfulla och helt rätt. Rekommenderas varmt!
Har jag lyckats förgylla en enda dyster barndom så är jag nöjd.
Första meningen: Det här är en bok om Astrid Lindgren - världens bästa författaren.
Antal sidor: 108
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2016
Originaltitel: Astrid Lindgren, Cappelen Damm, 2015

Översättare: Elisabet Fredholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar