20 oktober 2016

Vår systers sagokista

text: Maya Abu-Alhayyat, bild: Lubna Taha

Manal kan inte se, men hon är otroligt bra på att berätta godnattsagor! Varje kväll smyger hennes syskon till hennes säng för att få höra vad hon har att berätta. Men en kväll är Manal ledsen och säger att hon inte kan komma på några nya sagor. Vad är det som har hänt? Kommer de aldrig mer få höra henne berätta?

Min första tanke när jag såg illustrationerna var att de är enkla, nästan som att ett äldre barn har målat dem. Inget fel i det, snarare tvärtom. De är drömska och mysiga, vilket jag tycker passar bra för godnattstunderna.

Jag gillar idén till storyn, att samla på saker och upplevelser som kan bli sagor. Det är väl så det går till, men i den här boken har det ett magiskt skimmer över sig. Manal ser ingenting utåt, men inåt verkar hon se helt andra saker än vad vi kan se. Hur spännande blir inte sagostunden då? Den här boken passar mycket bra innan läggdags!

Kul att veta: författaren är född i Libanon, men bor nu i Palestina. Illustratören är född i Tyskland, men jobbar nu i Ramallah. Den här boken ingår i projektet Barnkultur från Palestina, och originalspråket är arabiska.

Första meningen: Mina syskon heter Manal, Suad, Walid och Ahmed
Antal sidor: 27
Förlag: Bokverket AB
Utgivningsår: 2015
Originaltitel: Quissat qabla al-nawm, 2015
Översättare: Elisabet Risberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar