4 oktober 2016

Ronja Rövardotter

Text: Astrid Lindgren, illustrationer: Ilon Wikland

Ronja föds en åsknatt i Mattisborgen, där rövarbandet med Ronjas pappa Mattis i spetsen bor. Snart lär hon känna skogen nedanför, med vildvittror, grådvärgar och rumpnissar. En dag när hon ska akta sig för helvetesgapet som skapades den natt hon föddes, möter hon Birk. Han är son till Borka, Mattis stora fiende. Ronja och Birk börjar leka, men det måste ske i hemlighet. Deras pappor skulle inte gilla det.

Översatt till 41 språk. Över 10 miljoner sålda exemplar. Filmatisering på 1980-talet. Nyanimerad serie. De flesta vet säkert vad det är för story jag skriver om. Hur som helst: berättelsen om Ronja Röverdotter håller!

Jag tror aldrig jag läste eller hörde den här boken som barn. Däremot känner jag igen nästan varenda replik, eftersom det är en väldigt boktrogen filmatisering. Med filmskådisarna och miljöerna i minnet fick jag en riktigt mysig läsning. Något som bidrar till det är Ilon Wiklands fantastiska illustrationer. Fantasidjuren känns verkliga och jag tycker hon får med många känslor. Jag skulle vilja springa omkring i den där skogen, spana på vildhästar och akta mig för diverse farliga grejer tillsammans med Ronja och Birk.

Liksom de flesta Astrid Lindgren-böcker finns här barn som verkligen får vara barn. Det känns som en så stor frihet att Ronja, istället för att sitta inne med en surfplatta, upptäcker skogen och lär sig om livets godhet och faror. Det gör henne till en klok person, och liksom många andra barn kan hon se vad som är rätt och fel.

I den här boken finns tre tjejer. Omkring sig har de ungefär 25 killar. Snedfördelningen gör dock inte så mycket, för när de tre tjejerna (Ronja, Lovis och Undis) talar, är de kloka, smarta, starka och självständiga.
... bara en sak enades [Lovis och Undis] om: Hur mäkta skönt det var att då och då få vila öronen och slippa höra så mycket som ett enda pip från något manfolk.      s. 226
Ronja är en inspirerande förebild. Språket och meningsindelningen är lite åldrat, men inget som gör det otydbart. Jag tycker, som skrivet, att berättelsen håller. Så fortsätt läsa det här för era barn. Eller för er själva.

Första meningen: Den natten då Ronja föddes gick åskan över bergen, ja, det var en åsknatt så att allt oknytt som höll till i Mattisskogen förskrämt kröp undan i sina hålor och gömslen, bara de grymma vildvittrorna gillade åskväder mer än alla andra väder och flög med tjut och skrik runt rövarborgen på Mattisberget. 
Antal sidor: 235
Förlag: rabén & sjögren
Utgivningsår: 1981

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar