18 oktober 2016

Ödehuset

av William Paul Young

För några år sedan blev Macks dotter kidnappad, och troligtvis är hon död. Familjen kämpar varje dag med den stora sorgen. En dag får Mack ett brev där en okänd avsändare ber Mack komma till Ödehuset, rucklet där dottern förmodligen blev mördad. Avsändaren är "pappa", men inte är det Macks egna pappa. Kan det vara Gud? Macks fru brukar kalla Gud just "pappa". Försöker någon lura honom? Är det kidnapparen? Eller är allt bara inbillning?

Efter att författaren blivit refuserad av de stora förlagen, gav han ut boken själv. Det resulterade i 25 miljoner sålda exemplar!

Det här är en fascinerande historia med mycket tänkvärt. Boken brottas med stora frågor. Finns Gud? Om, varför finns det så mycket ondska i världen? Hur går en vidare med en stor sorg? Boken är inte rädd för det där tunga, och ger tankegångar jag kommer återvända till många gånger. Jag har till och med gjort hundöron vid särskilt bra dialoger, något som händer händer väldigt sällan.

Det här är ingen lätt bok. Vissa delar har ett väldigt djup och kräver mycket tankeverksamhet. Inte för att det är komplicerat skrivet, utan för att de frågor som det reds i är komplicerade. Mellan dessa frågor vävs fina beskrivningar in, vilket blir sköna "transportsträckor" och funderingspauser.

Den här boken överraskade mig verkligen. Jag visste inte så mycket om den när jag började läsa, emn är verkligen glad att jag läst den. Jag vill rekommendera boken till de som är nyfikna på Gud, livets stora frågor och att fundera över dessa. Boken är en riktig pärla, och jag är nyfiken på att läsa mer av författaren.

Första meningen: Vem skulle inte bli skeptisk om någon påstod sig ha tillbringat en hel helg med Gud, till råga på allt i ett ödehus?
Antal sidor: 242 (pocket)
Förlag: Libris förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2009, pocket 2016
Originaltitel: The Shack, 2007
Översättare: Daniel Braw

3 kommentarer:

 1. En av mina favoriter!! Ljuvlig, vacker, smärtsam, mindblowing......
  "Learning to live loved" är ett av mina motton efter den
  /Carol

  SvaraRadera
 2. Den blir jag definitivt nyfiken på!

  SvaraRadera
 3. Helt okänd bok för mig, som jag nu blev riktigt nyfiken på! :)

  SvaraRadera