12 oktober 2016

Nyckeln till Hinsides

text: Albin och Karin Alvtegen, illustrationer: Alexander Jansson

Linus och Linnéas mamma bestämmer att de ska flytta in det stora huset Trakeborg över sommaren. Mamman ska renovera, och hon hoppas att barnen ska få andas frisk luft på landet. Men inne i huset finns inte mycket frisk luft, snarare en massa dammiga skrymslen och vrår där det visar sig finnas mer än vad de anat.

Nyckeln till Hinsides är första delen i en planerad trilogi, författad av mamma och son Alvtegen. Den innehåller klassiska fantasyingredienser, såsom mystiska och okända figurer, en parallell värld, en hemlig port och en speciellt utvald hjälte. Ganska förutsägbart, men jag tycker ändå detta är ett väldigt spännande och bra äventyr! Även om boken riktar sig till 9-12-åringar, längtade jag, som 23-åring, hem för att få fortsätta läsa.

Det finns en viss mångfald bland karaktärerna. Ett kort inslag om ifall det är viktigt att veta könet på någon annan, vilket åtföljs av att karaktären kallas hen. En annan intressant karaktär är Linnéa. Sedan födseln behöver hon hjälp med allt. Hennes ögon verkar mest se bortom här, och Linus tror knappt hon hör vad han säger. Trots det fortsätter han läsa högt för sin älskade tvillingsyster. Med tanke på systerns funktionsnedsättning finns även en ledsen mamma. Även det ger något mer till berättelsen, och kanske även högläsaren.

Ibland var det lite rörigt med de nya figurer jag aldrig stött på tidigare, och att det vissa stunder händer mycket på en gång. Överlag vill jag dock rekommendera denna för högläsningsstunder. Slutet är, som sig bör, väldigt spännande, och jag ser fram emot nästa del i serien, som beräknas komma ut i vår. 

Första meningen: Vi kan bara se det vi tror på.
Antal sidor: 180
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar