8 oktober 2016

Modet att ingenting göra

av Lars Björklund

Vad kan jag göra i mötet med en människa i sorg eller kris? Vad kan jag säga, hur bemöter jag? Det är ofta väldigt svårt att hitta svar på de där frågorna, och det leder till att vi lätt känner oss misslyckade. Den här boken vill ge dig tankar och idéer hur du kan bemöta. Men framförallt: ge dig mod att ingenting göra.

Vad då ingenting? Ska jag bara sitta hemma och tänka på min vän som har det jobbigt? Nej, människor i utsatta och svåra situationer frågar oftast inte efter svar. De frågar efter närvaro, och det är bekräftelsen man minns.

Du har förmodligen inte svar på livets alla svåra frågor, så ibland kanske det bästa är att bara hålla tyst. Lyssna istället. Finns där. Lägg bort alla förväntningar eller krav på dig själv. Tänk inte att du och den andra personen ska få ut det och det vid ert möte. Tänk bort alla prestationer. Bara va.

Jag skulle till sjukhuset för att besöka en vän som mådde väldigt dåligt. Då trillade den här boken ner i brevlådan. Även om jag läst lite i ämnet innan, fick jag en del "tips". Framförallt hjälpte den mig att försöka förstå att jag inte måste göra en massa saker. Jag är ingen psykolog, utan en vän.
Jag kunde ingenting göra, ingenting ge, och jag kunde inte se något resultat som gick att mäta. Det som gör att jag ändå tror att det är viktigt att stanna kvar är berättelser från människor som långt, långt efter en katastrof inser att den som blev till hjälp av den som ställde upp utan krav och förväntningar. Tålmodigt och kärleksfullt.    s.63-64
I korta kapitel skriver författare och sjukhusprästen om tröst, tystnad, närhet, glömska, tårar, rädsla, vanmakt och Gud. Vissa delar känns boken riktad till yrkesmänniskor, sådana som jobbar med att möta människor i kris och sorg. Det märker jag genom att författaren skriver om att lämna patienter bakom sig. Det gäller ju inte om du möter en vän. Andra delar är dock lättare att relatera till mötet med en vän. Det finns mycket jag känner att jag kan ta till mig. Framförallt är det tröst och ett försök till mod att ingenting göra.

Första meningen: Det var när min mor skulle dö.
Antal sidor: 117
Förlag: Libris förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar