22 oktober 2016

Let it snow

av Maureen Johnson, John Green och Lauren Myracle

Det är julafton. En stor snöstorm drar in över landet och ställer till det för ett gäng ungdomar. Med Gracetown som skådeplats får läsare följa med i tre fristående noveller med huvudpersoner som rör sig däremellan. Jubilees tåg kommer inte vidare från Gracetown, och hon tar sig till det nattöppna caféet. På tåget finns även 14 cheerleaders som följer efter. Tobin, Greven och JP hamnar i kapplöpning med ett par tvillingar. Addie är mitt uppe i sin hjärtesorg. Och så ska hon leta reda på en försvunnen minigris.

En ungdomsbok som utspelar sig under julen! En ny bok av John Green! Jag har velat läsa den här länge. Ta dig till närmsta bibliotek/vän/affär där du kan se hur den här boken ser ut irl. Julkulorna glittrar, snön glittrar (sådant där glitter en kan känna på), det är snö, en färgglad ljusslunga och hela omslaget ger ett supermysigt intryck. Som den julälskare jag är fastnade jag direkt.

Det är sällan ungdomsböcker utspelar sig under julen. Kanske för att det inte låter så roligt att läsa om en person som går på släktkalas eller väntar på Kalle Anke och tomten. Den här boken fokuserar dock inte på sådant där. Förutom en och annan kalkon och tomteby är det här ett riktigt äventyr. Och så bjuder den på en härlig vinterjulstämning. Plus en massa snö. En snöstorm kanske inte låter så lockande, men i min varma soffa blev det mysigt, och jag blev förvånad när jag tittade ut och såg regn istället för metervis med snö. Många stunder kunde jag verkligen leva mig in i berättelsen.

De två första novellerna gillade jag mycket. Johnson och Green skriver ganska lika, och det sättet är (oftast) rätt kul. Rappt, träffsäkert och målgruppsanpassat. Karaktärerna har sina egenheter som ger storyn ett lyft. Den sista noveller kändes tyvärr mest långtråkigt utdragen, men de sista sidorna gillade jag. Jag tröttnar dock på det stereotypa som kan vara typiska för amerikanska böcker. Cheerleaders är osmarta tjejkroppar och killar tänker nästan bara på sex. Typ så. Otroligt tråkigt. (Tur då att Greven finns!)

En annan sak jag gillar är att karaktärerna återkommer i de olika novellerna. Berättarna är olika, men alla verkar veta om varandra på ett eller annat sätt. Trots att novellerna är fristående, har författarna verkligen samarbetat, planterat i varandras noveller, och fått till en bok jag skulle säga är perfekt att läsa under jullovet. Eller redan nu om du, som jag, gillar vinter och jul.

Vänskap, romantik, snö, längtan, personlig utveckling, hjärtesorg, jobb, trötthet, förväntan. Jag har inte läst något av Johnson eller Myracle innan, men för mig passar den här boken bra in bland mina Green-favoriter.

(Titeln till trots är den här utgåvan på svenska.)

Första meningen: Det var julafton.
Antal sidor: 332
Förlag: Bonnier Carlsen, tack för recex!
Utgivningsår: 2016
Originaltitel: Let it snow, 2008
Översättare: Ylva Stålmarck

2 kommentarer:

  1. Jag har den här på engelska, och har tänkt att jag ska läsa den nu till jul :) Eftersom jag ska jobba på julafton behöver jag nog all hjälp jag kan få för att komma i julstämning.

    SvaraRadera