26 oktober 2016

Jag fattar ingenting - möjliga svar på omöjliga bibelställen

av Leif Carlson

Bibeln. En samling texter i olika genrer och stilar. Mycket fint, tänkvärt och hoppfullt, men även mycket konstigt, svårt och komplicerat. I den här boken tar Leif Carlsson upp 19 bibelställen eller ämnen som är svåra att förstå. Hur kunde människorna leva i 900 år? Finns dinosaurierna omnämnda i Bibeln? Vad hände med Judas Isakriot? Kan man läsa Bibeln "som det står"?

Den här boken är ingen ny helig skrift med svar på alla svåra frågor. Det är så mycket vi inte vet och förmodligen inte kommer att få veta i detta liv. Däremot ger boken en bred syn på teorier och forskning inom olika områden. Det är intressant och lär mig mer om mycket.

Jag uppskattade att författaren avslutar varje kapitel med en sammanfattning i några få meningar. De många teorierna och tankegångarna liknar lätt en politikerdebatt: de pratar en massa för att slippa svara på den svåra frågan. Att författaren summerar är därför välkommet. Efter denna avslutning är det ju dock upp till läsaren att ta ställning till det hela. Många forskare och teorier står nämnda, så det går att efterforska på egen hand. I slutet finns även frågor som kan hjälpa läsaren att ta ställning.

När jag började läsa den här boken hade jag precis börjat läsa 1 Mosebok. Just från denna bok är flera av de inledande frågorna hämtade. Det är intressant (och nödvändigt?) att läsa Bibeln samtidigt med den här boken. Det ger mig chansen att tolka själv innan jag läser vad författaren forskat fram. Just det där med forskningen är jag imponerad av. Författaren har lyckats fördjupa sig i så många olika ämnen! Flera av frågorna som tas upp har jag också funderat på. Andra upptäcker jag för första gången. Det är väldigt intressant att läsa, och jag tror den här boken kan öka min förståelse när jag läser Bibeln. Rekommenderas till vetgiriga och funderare.

Första meningen: Adam och Eva var de första människorna på jorden.
Antal sidor: 154
Förlag: Marcus förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2016

3 kommentarer:

 1. Verkar vara en intressant bok.
  Alla borde läsa Första Mosebok, för där finns de flesta av de mest kända gammaltestamentliga berättelserna. Skapelsen, syndafallet, syndafloden, Jakobs stege, Josef i brunnen och så vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, många av frågorna är hämtade från Första Mosebok.

   Radera