5 september 2016

Viktors nya tröja

text: Camilla Gunnarsson, illustrationer: Kelly Sallinen
 

Viktor och hans pappa går på stan för att hitta en ny tröja till Viktor. Hans pappa visar svarta, grå, gröna och blå tröjor med monster och coola texter tryckta. Men Viktor gillar inte monster och är ingen trouble maker. Efter en stund hittar han drömtröjan: en rosa med katt på! Men pappa verkar skeptisk och säger att det är en tjejtröja. Och Viktor är ju en kille.

Idus förlag fokuserar på barnböcker med viktiga, ibland svåra ämnen, och jag tycker de lyckas bra med det. De har gett ut böcker om utbrända föräldrar, döden och nu genusfrågor kring kläder.

På många sätt är detta en övertydlig bok. Den visar precis hur det är i många klädaffärer: mörka kläder med coola texter och bilder till killar, medan tjejer förväntas bära ljusa kläder med gulliga djur och mönster. Boken fokuserar mycket på tjej-/killkläder, och är tydlig med att dela upp det. På ett sätt är det konstigt att det delas upp så mycket, men å andra sidan är det ju den vardagen de flesta möter. Boken har dessutom ett väldigt önskvärt slut med väldigt förstående omgivning, men det kanske är så det behöver vara för att det någon gång ska bli verklighet.

Det övertydliga tror jag kan bli en ögonöppnar för många, men tyvärr tror jag de som behöver öppna ögonen avskräcks redan av framsidesbilden. Visst, den säger precis vad boken kommer handla om, men kanske skrämmer det vuxna som verkligen behöver läsa den här boken. För boken är viktig. Vi måste bli medvetna om hur modeindustrin fostrar barnen och placerar in dem i fack. Det är något vi vuxna gör, för många barn bryr sig inte. Gillar en katter, varför inte ha en kattröja? Gillar en monster, varför inte ha en monstertröja?

Boken väckte många känslor hos mig. Dels frustration över det jag precis nämnt, men också glädje över Viktors mod (han gillar även tröjan med texten "brave") och barnens funderingar kring den rosa tröjan, men ändå självklarhet över att vem som helst kan bära den. Barnen blir inte skrivna på näsan, men ändå uppmanade att rosa är okej även för en kille. Samtidigt funderar jag över det övertydliga och vad jag tycker om att boken själv delar in tydligt i tjej- och killkläder. Jag tänker dock att den riktar sig till de som inte är så genusmedvetna, och då kan det vara en god början med denna bok.

Bilderna är enkla, fulla av igenkänning och bidrar effektivt till att föra fram textens budskap även till de som bara tittar på bilderna. En viktig bok som kan öppna upp för diskussion.


Första meningen: Viktor ska köpa en ny tröja
Antal sidor: 32
Förlag: Idus förlag, tack för recex!
 Utgivningsår: 2016

3 kommentarer:

 1. Kul att du läst min och Kellys bok! Intressanta tankar du har, och precis som du skriver kan det vara svårt att få boken att nå ut till den tilltänkta målgruppen. En del kommer att bli provocerade av temat, en kille som vill ha en rosa tröja med en katt på magen. Andra, mer genusmedvetna personer, kommer att bli irriterade på att "killkläder" och "tjejkläder" nämns. Det lyckliga slutet kommer att ifrågasättas. Att boken kan uppfattas på så många olika sätt talar ju dock i sig sitt tydliga språk. Detta är ett angeläget ämne- där olika personer har väldigt olika synpunkter och attityder vilket ju i allra högsta grad påverkar våra barn. Vare sig de anpassar sig till rådande normer eller vill gå utanför dem. Boken baserar sig till stor del på mina och mina barns erfarenheter, i den värld där kläder fortfarande är indelade enligt kön och avspeglar rådande könsroller. Att prata om det och lyfta fram det tror jag dock kan stärka den enskilda att våga gå utanför de snäva normerna. Och stärka andra att kunna acceptera det?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också på att "prata om det". Utan sådana här böcker blir det ju svårare att prata om det, för många barn lägger säkert inte ens märke till att kläder ser olika ut, ibland beroende på kön (eftersom föräldrarna bestämmer). Sammanfattningsvis: bra att ni skrivit denna bok!

   Radera
  2. Exakt :) Och jag tror att det behövs olika typer av böcker på området. Både böcker som "Konrads klänning" och böcker som denna. Och böcker där dessa saker mer "skymtar i förbifarten".

   Radera