13 september 2016

Veckan före barnbidraget

Det här, mina vänner, är recensionsinlägg nummer 500 på den här bloggen! (Konfettiregn, ballonger som flyger mot skyn och ett stort bokpresentkort som levereras till mig. Är inte det vad alla bokbloggare är värda? Ja?)

av: Elin Johansson och Ellen Ekman

- Vad är det här?
- Korv och makaroner, säger mamma och räcker mig ketchupen.
- Var är korven då? säger jag.
- Korven, säger mamma, den blev kvar på affären.


Med en vecka kvar innan barnbidraget kommer, gäller det att vara påhittig om en är en ensamstående förälder. Badrummet blir ett hemmabadhus, en cykeltur till mormor och en skattjakt piggar upp. Men ibland tar energin slut.

Det här är en otroligt viktig bilderbok om hur det kan vara att inte ha tillräckligt med pengar. Om fattigdom och, i förläningen, klasskillnader. På ett humoristiskt sätt berättas en fin historia om en kämpande mamma som försöker få vardagen att fungera, även när pengarna tagit slut. Samtidigt finns där ett barn som kanske förstår en del, att "veckan före barnbidraget" medför vissa konsekvenser, men som kanske ändå inte förstår hela sanningen.

Bilderna kommer från den serietecknande Ellen Ekman. Bilderna sträcker sig dock över hela uppslagen, vilket gör sig bra. Det finns mycket igenkänning och mycket att läsa även i bilderna. Det gillas!

Boken vill inte få oss att tycka synd om huvudpersonerna och människor i liknande förhållande. Istället verkar fokus ligga på att skapa förståelse, och, viktigast av allt: igenkänning för de barn som får makaroner och korv utan korv veckan innan barnbidraget.

Första meningen: - Vad är det här?
Antal sidor: 32
Förlag: rabén&sjögren
Utgivningsår: 2016

2 kommentarer: