17 september 2016

Rosas buss

av Fabrizio Silei och Maurizio A.C. Quarello

Ben följer med sin morfar till ett museum. Det morfar helst vill se är en gammal buss. Ben förstår inte alls varför. Men så börjar morfar berätta om en kvinna som bestämde sig för att göra något mot rasismen, som satt kvar på bussen trots att hon blev hotad, och som sa NEJ, ett ord som förändrade framtiden för de svarta i USA.

Det handlar om Rosa Parks. Kvinnan som stod upp för de svartas mänskliga rättigheter i 1960-talets USA. Parks är en av historiens coolaste kvinnor! Hon gjorde något väldigt viktig i vår tid, och det måste föras vidare till kommande generationer. Därför är det så bra att författaren gjort berättelsen lättillgänglig för barn.

Det finns så många bra perspektiv på denna bit av historien. Att boken inte bara handla om Parks, utan om Ben och hans morfar och hur historien kopplas till dem, är ett av perspektiven. Vad skulle jag ha gjort i samma situation? Finns det liknande situationer idag? Hur långt är jag beredd att gå för att kämpa för rättvisa? Vad kan jag göra idag och i morgon för att få en bättre värld? Det finns risk för en känsla av hopplöshet och mindervärdeskomplex, men förhoppningen är ändå att Rosa Parks kan inspirera och uppmuntra. Hon var ingen "speciell", hon var som du eller jag. Men hon vågade ta ett steg till.

Så mycket att lära, försöka förstå och fundera på. Som upplagt för diskussion på historialektioner.

 Första meningen: Han har lovat många gånger och idag har han äntligen tagit med honom till Detroit, där han ska "visa en grej".
Antal sidor: 40
Förlag: Alvina
Utgivningsår: 2013
Originaltitel: L´autobus di Rosa, 2011
Översättare: Olov Hyllienmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar