30 september 2016

När Mamma Groda skulle på kalas

av Maria Dellenmark Blom

Grynets bästa vän Mamma Groda ska gå på kalas. Medan hon är brota blir Grynet väldigt orolig. Tänk om Mamma Groda inte kommer tillbaka? Tänk om hon försvinner, drunknar eller blir kidnappad av Gammelhäxan? Grynets oro gör att hon slutar med sådant hon tycker är roligt. Kanske kan det Magiskt Talande Trädet hjälpa henne att må bättre.

Som bekant tycker jag det är intressant med psykisk ohälsa, och framför allt hur vi ska minska den bland barn och unga. Den här boken vill genom sagans värld hjälpa barn som lever med oro. Genom att huvudpersonerna är djur tror jag den unga läsaren kan ta till sig berättelsen på ett bra sätt. Det blir på något sätt distanserat, men ändå väldigt nära.

Genom hela historien vävs ett tydligt KBT-tänk in, vilket ska hjälpa barn och vuxna att fundera över varifrån oron kommer och hur de kan göra för att hantera och minska den. Med boken följer även ett material för att kunna jobba med boken. Ännu ett steg för att hjälpa barnen, vilket är jättebra!

Under vissa delar av läsningen fick jag ont i magen. Att vara orolig över nära och kära är något de flesta stöter på, men för en del går det djupare och blir problematiskt.

Jag var inte beredd på att boken skulle vara så tydlig i sitt KBT:ande. Ibland känns det som att jag sitter med i ett samtal mellan ett barn och en psykolog. Jag är tveksam till om detta är en bok för alla barn. Jag tyckte det blev lite för övertydligt.  Men till psykologer, föräldrar och andra som möter barn med oro: köp hem! Jag tror att den här boken kan hjälpa barn att tillsammans med Grynet reda ut problem kring oro. Det är ju jättebra!

 Första meningen: Det var en gång två bästa vänner, hunden Grynet och Mamma Groda.
Antal sidor: 32
Förlag: egen tryckning via vulkan.se, tack för recex!
Utgivningsår: 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar