7 september 2016

Den mörka ängeln

av Mari Jungstedt
Det här är den sjätte boken i serien, därför kan det förekomma spoilers. För recensioner av tidigare delar, se längst ner i inlägget.

Det är vår på Gotland, och en mycket omdiskuterad och provocerande kongresshall ska invigas. Festfixaren Viktor Algård försöker hålla i alla trådar för festen, men dagen därpå hittas han mördad. Motiven leder till en grov misshandel, en fårbonde och en hemlig älskarinna. Samtidigt möter vi kommissarie Knutas i hans funderingar kring att vara tonårspappa, och paret Berg Winarve i journalistjobbet och vardagen.

Jag läser en Jungstedt per sommar. Böckerna är alldeles för lika uppbyggda för att jag ska kunna hålla spänningen vid liv annars. Därför tycker jag det är lite svårt att skriva denna recension. Som jag skrivit innan gillar jag medievinkeln denna serie har. Etik, moral, tidspress och research. Det är spännande!

I denna bok finns intressanta psykologiska inslag. Parallellt med huvudberättelsen pågår ett samtal som kanske, kanske inte, kan ge ledtrådar till varför Viktor mördades. Dessutom finns det många intressanta relationer mellan de som förhörs och de som är misstänkta. Några gånger tänkte jag faktiskt ett steg längre än poliserna, men jag har inte läst tillräckligt med deckare för att vara smartare än poliserna.

En grej jag reagerade på är att alla poliser, förutom en, omnämns vid sina efternamn. Den som blir nämnd vid förnamnet är Karin. Den enda kvinnliga polisen. Verkligen konstigt!

Sammanfattningsvis fick jag ut vad jag ville av boken: intressanta relationer och karaktärer och en spännande lässtund. Jag tycker Jungstedt skriver bra, med korta kapitel och mycket spänning i och med berättarskiftet. Jag kommer fortsätta läsa serien, men det dröjer ett tag innan jag tar upp bok nummer sju.

Första meningen:Hon var så vacker där hon stod.
Antal sidor: 315 (pocket)
Förlag: Bonnier Pocket
Utgivningsår: 2008, pocket 2009
Tidigare delar i serien: Den du inte ser, I denna stilla natt, Den inre kretsen, Den döende dandyn, I denna ljuva sommartid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar