24 augusti 2016

Tusen strålande solar

av Khaled Hosseini

När Mariam är 15 år tvingas hon långt hemifrån för att gifta sig med en 30 år äldre man. Det blir inget lyckligt äktenskap. Efter 20 år skaffar sig mannen en ny fru, Laila. I ett Kabul som plågas av krig, och i ett hushåll där våldet alltid ligger nära till hands, kommer de två kvinnorna närmre varandra.

Wow! Liksom Flyga drake är detta en bok som spänner sig över flera år och generationer, och så finns det flera karaktärer läsaren får lära känna på djupet. Det gillar jag. Så mycket!

Historien är stundtals väldigt hemsk och orättvis. Det griper tag i mig när jag läser om den nedvärderande behandlingen av kvinnor, om männens makt, om att slitas från sin familj och om krigsherrarnas tankar. Berättarperspektivet skiftar, vilket bidrar till mer spänning och mer fördjupning i vardagen i Afghanistan under senare delen av 1900-talet. Det är intressant med de sanna inslagen av historia.

Historien är stundtals väldigt fin och inspirerande. Det handlar om vänskap över gränser, om att stå upp för varandra, om kärlek till familjemedlemmar, om försoning. Det handlar också om medmänsklighet och att stå för vad en tycker, trots att det kan kosta allt för mycket. Det handlar om mänskliga rättigheter, eller kanske främst hur det kan gå när de inte efterlevs.

Gripande, intressant, frustrerande, inspirerande, skapar frågor och delvis förståelse. Läs den!

Första meningen: Mariam var fem år gammal när hon hörde ordet harami för första gången.
Antal sidor: 407 (pocket)
Förlag: Månpocket, Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2007, pocket 2012 
Originaltitel: A Thousand Splendid Suns

6 kommentarer:

 1. SV: Ja jag är nog det :D Känns jobbigt att gå ut för att leta nya jobb om 10 månader, känns som få jobb kan mäta sig med detta haha, men jag vill inte riktigt tänka på det nu. Det gäller att njuta i stunden ^_^

  SvaraRadera
 2. Åh vad kul att du gillade den! Tycker den är så vacker och hemsk på samma gång, den ger verkligen en inblick. Och det var en fröjd att läsa :)

  SvaraRadera
 3. Vill verkligen läsa den här! Flyga drake är en av de bästa böcker jag läst, då lär denna också vara grym :)

  SvaraRadera
 4. Jag läste den här boken för några år sedan och tyckte att den var riktigt bra :) men jag har inte kommit mig för att läsa Flyga drake än

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det dröjde ett tag mellan det att jag läste Flyga drake och Tusen strålande solar. Det gjorde kanske att jag uppskattade sistnämnda ännu mer. :)

   Radera