14 augusti 2016

Sofies skrivtips: miljön

Det här är nionde inlägget i en serie med skrivtips. Alla inlägg kommer samlas under etiketten  Sofie skriver.
En del älskar att läsa miljöbeskrivningar som sträcker sig över flera sidor. Sådana är vanliga i fantasyböcker, och just där passar de extra bra. Inte sällan utspelar sig fantasyböcker i nyuppfunna världar. De har oftast inslag av sådant vi känner till, kanske en skog eller en stad, men de som lever där kanske vi aldrig har sett, eller så finns det okända apparater, speciellt byggda hus eller kanske en portal till en annan värld. Om du skriver en fantasybok måste du tänka extra på hur du beskriver miljön. Du kanske har en klar bild framför dig när du skriver, men tänk på att din läsare förmodligen inte ser det du ser.

Miljö handlar om plats och tid. Om din story utspelar sig i ett slott på 1700-talet behöver du förmodligen göra mer research än om den utspelar sig i ett klassrum på 2010-talet. Klassrummet behöver du inte beskriva så noga. De flesta får en känsla så fort ordet nämns, och den känslan ligger förmodligen ganska nära den känsla du vill få fram. Men i din påhittade värld är det (än så länge?) bara du som vet hur det ser ut.

Även här handlar det ofta om research. Ska du skriva om en teaterlektion? Följ med på en. Hur är stämningen? Vilka dofter känner du? Vad händer? Vilka speciella ord och meningar används? Använd alla sinnen när du beskriver.

När det gäller att beskriva personer kan små ledtrådar hjälpa till att förklara hur hen är. Tänk dig att en person har en barnsko på sitt rum, en hög med böcker bredvid sängen, en vissen kaktus i fönstret, en tom garderob eller en grill i badrummet. Vad kan det säga om personen?

Det var några små tips från mig. Kanske kommer du på fler? Slutligen, en tweet från Alex Haridi:

1 kommentar:

  1. Bra tips! Haha älskade tweeten! :)
    Mvh
    www.amandasminnen.wordpress.com

    SvaraRadera