18 augusti 2016

Jack

av Christina Lindström

Jack möter Freja på en toalett på en fest. De snackar en stund i badkaret, och efter det kan Jack inte sluta tänka på Freja. Visst, han har haft många tjejer innan och är populär, men med Freja känns det annorlunda. Hon är annorlunda. Hon har en rosa mössa, funderar mycket och har lite udda intressen. De fortsätter träffas, tills Jacks förflutna hinner ikapp och kilar sig in i relationen.

Baksidestexten beskriver Jack som "den snygga killen, den coola killen, som är grym på innebandy och får alla tjejer han vill ha". Sådana förklaringar brukar ge mig eksem, men eftersom jag gillade Lindströms debut Hälsningar från havets botten, var jag nyfiken på hennes andra bok.

Några sidor in i boken ville jag dock lägga den ifrån mig. De där eksemen började klia, eftersom Jack är en så otroligt självsäker person. På ett negativt sätt. Han vet att han är snygg, har bra rykte, makt och kan vira folk kring sitt lillfinger. Jag fortsatte dock läsa, och det ångrar jag inte! Lindström har flera intressanta personporträtt. Särskilt gillar jag Freja. I en annan bok skulle hon i en liknande situation förmodligen vara den snälla, duktiga flickan som omvänder Jack, men Freja har mer karaktär än så. Hon är intressant, spännande, våghalsig och står upp för sig själv. Så bra! Dessutom gillar jag de små sidohistorierna, som mammans keyboard, huden Rolf, och att Jacks pappa helt plötsligt dyker upp med en sexårig son.

När jag förstod att Jacks personlighet hade en poäng, började jag gilla boken. Ett minus är att Jack verkar gå från totalt obrydd till att bry sig om allt i hela världen ungefär över en natt. Å andra sidan sker förändringar som verkar växa fram, så det är en kluven åsikt det där... Jag gillar det tema problematiken har, det är viktigt att det tas upp, men hade gärna läst mer om det. Överlag tror jag denna bok kan passa målgruppen (Jack är 18 år, boken vänder sig till 12-15-åringar, medan jag rekommenderar från ca. 14-15 år), en helt okej ungdomsbok, men som ändå har något som sticker ut.

Första meningen: Med fötterna upplagda på sätet framför mig halvligger jag på spårvagnen på väg till skolan och läser Aftonbladets sportnyheter i mobilen.
Antal sidor: 267
Förlag: B Whalströms
Utgivningsår: 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar