28 augusti 2016

Den lilla hemligheten

av Yara Bamiyeh

Det finns en flicka som inte öppnar sin mun. Inte för att prata, gnola, äta eller bli förvånad. Hela tiden är munnen stängd, och ingen vet varför. Men, det finns en hemlighet som inget vet. Det är anledningen till att flickan håller munnen stängd.

Till en början tyckte jag boken var dyster. Vad är det som har hänt? Något allvarligt? Jag ställde frågorna samtidigt som jag såg de andra karaktärerna göra det. Som läsare får vi dock veta den lilla hemligheten. Slutet är väldigt oförutsägbart och överraskande, och det lyfte denna bok högt. Det här gillar jag!

Samtidigt med min nyfikenhet funderade jag på alla karaktärer med vidöppna munnar. Jag tänkte på hur ofta människor pratar istället för att lyssna. Kanske borde vi bevara samma hemlighet (eller någon liknande) som flickan ibland, och ta oss tid för andra.

Sammanfattningsvis: rekommenderas!

Kul att veta: författaren bor i Ramallah på Västbanken. Den här boken ingår i projektet Barnkultur från Palestina, och originalspråket är arabiska.

Här kan du höra och titta på boken:Första meningen: Alla tycker det är något konstigt med flickan som inte öppnar munnen, flickan som inte säger ett enda ord.
Antal sidor: 28
Förlag: Bokverket AB
Utgivningsår: 2015
Originaltitel: al-Sirr al-saghir, 2015
Översättare: Elisabet Risberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar