3 juli 2016

Sofies skrivtips: research

Det här är andra inlägget i en serie med skrivtips. Alla inlägg kommer samlas under etiketten Sofie skriver.
Oavsett om du ska skriva om en ny värld eller om något som händer på din skola, behöver du göra research. En del har du säkert redan med dig, men annat behöver du fräscha upp minnet kring eller lära dig för första gången. Ska du skriva om en person som gillar att måla med akvarell? Då måste du testa vad som händer när vattnet möter färgen. Gillar din huvudkaraktär att odla? Sätt händerna i jorden, plantera ett frö, prata med en växt.

Den här bilden la Alex Haridi upp på sin instagram för ett tag sedan:
Det kanske är så att din karaktär inte ens har samma boksmak som du? Då har du lite att göra.

Ett annat tips är att tjuvlyssna. Är dina huvudpersoner 15 år? Sätt dig bakom ett gäng 15-åringar på bussen och lyssna på hur de pratar och vad de pratar om (utan att vara en stalker, gränsen är hårfin, författare kan vara rätt mysko ibland). Kanske kan ett samtal i en kö inspirera dig, en konversation i ett tv-program eller något dina vänner säger?

Håll ögonen öppna. Du kanske hittar en artikel i en tidning som hjälper dig fram. Kanske råkar någon i din närhet ut för något som din huvudperson råkat ut för.

Googla. Det måste vara så mycket smidigare att researcha nu än för 100 år sedan! Jag har hittat massor av bra artiklar och faktasidor kring mitt ämne. Kanske finns det böcker som liknar den du ska skriva? Läs dem. Läs dem igen. Hämta inspiration, fundera på hur du kan göra scener bättre, vad du skulle vilja hände istället.

Låt researchperioden ta tid. Det underlättar när du sedan sätter dig och skriver.

Har du fler researchtips?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar