17 juli 2016

Sofies skrivtips: lär känna dina karaktärer

Det här är femte inlägget i en serie med skrivtips. Alla inlägg kommer samlas under etiketten Sofie skriver.
De karaktärer du ska skriva om ska du tillbringa en hel del tid tillsammans med. Tänk dig att du ska lära känna en helt ny person. Kanske vet du lite om hen innan, men du lär inte känna personen på fem minuter. För att få en riktigt bra bild behöver relationen tid. Det är ungefär likadant med dina karaktärer. Du kanske tror att du vet vilka de är, men under den tid du lär känna dem, kanske oväntade sidor dyker fram. De kanske gillar något du inte trodde, de kanske reagerar på ett sätt du inte väntat dig.

Låter det knäppt? Det är ju ändå du som skriver, då bestämmer väl du? Men ibland börjar karaktärerna leva sina egna liv. De kanske inte vill det du vill. Lyssna på dem. Kanske har de rätt, kanske borde de hålla tyst en stund.

Hur kan du då lära känna dina karaktärer? Du kan till exempel göra en tankekarta där du skriver upp en massa saker om dina karaktärer.
* Längd, hårfärg, skostorlek, familj, vänner, lite om bakgrunden.
* Favorit och ickefavoriter när det gäller böcker, musik, skolämne, mat, hobby, affär, utseende, vänner, film, tid på dygnet etc.
* Är hen morgon- eller kvällsmänniska? Vad bryr hen sig om?
* Hur hanterar hen sorg, saknad, glädje, en vinst i ett brädspel, hundar, vintern, jobbiga människor?  Intervjua din karaktär!
* Fundera på frågor som du skulle vilja svara på om du gjorde en enkät om dig själv, ställ samma frågor till din karaktär.
* Leta bilder. Hittar du en person med samma ögonfärg som din karaktär? En bild på karaktärens mormor? Den perfekta katten/bilen/huset/skogen etc till din bok. Gör ett kollage som kan inspirera dig när du fastnat.

1 kommentar:

  1. Tack för tipsen! Vilken fin blogg du har. Kram!
    Mvh
    www.amandasminnen.wordpress.com

    SvaraRadera