23 juni 2016

Ungdomsböcker räknas inte

För ett tag sedan såg jag på Instagram att Emmy Abrahamson gett ut en ny bok, nämligen Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske. I bildtexten hade förlaget bland annat skrivit: "Emmy Abrahamsons debutroman finns nu äntligen ute i butik" och lite senare "#debut". Debutroman? tänkte jag. Hon har ju gett ut fyra ungdomsromaner (t.ex. Min pappa är snäll och min mamma är utlänning och Only väg is upp)! Jag kunde inte låta bli att kommentera detta. Följande konversation uppstod i kommentarsfältet:

På detta har jag inte fått något svar. På tre veckor. För en vecka sedan mejlade jag förlaget, för jag vill verkligen ha svar på min fråga.

De har inte svarat än.

Jag hoppas att de gör det snart.

Så länge tänker jag fortsätta vara upprörd över att folk (och till och med bokförlag!) fortsätter nedvärdera barn- och ungdomslitteratur. Men jag tänker också vara glad över det här.

4 kommentarer:

 1. Sådant där gör mig så frustrerad! Jag förstår verkligen inte det elitistiska tänket kring "fin"-litteratur? Och verkligen dåligt av ett så pass stort förlag som Albert Bonniers, tycker jag. Bra att du ifrågasatte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev så förvånad! Ska bli intressant att se deras svar. Hur tar de sig ur det här? Och känner de överhuvudtaget att det är ett skämmigt tankesätt? Tveksamt, tyvärr.

   Radera
 2. Åh, sånt där gör mig så ledsen! Och att ett bokförlag säger det dessutom, nej fy! Dåligt av dem att inte svara dig. Jag blir nästan sugen på att mejla dem själv. Såhär ska det ju inte vara :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så konstigt! Hoppas på ett svar snart.

   Radera