26 juni 2016

Sofies skrivtips: gör synopsis över någon annans bok

Okej, nu kör vi! Sofies skrivtips är här för att ge dig inspiration, övningar och pepp inför ditt skrivande.

Jag läste någonstans (jag kommer tyvärr inte ihåg vart!) att en bra övning är att göra en synopsis över en redan skriven bok. (En synopsis är en kortfattad översikt över boken, t.ex. vad som händer när och vilka som gör vad.) Gör så här:
1. Välj en bok du gillar. Förslagsvis en i den genre du vill skriva i.
2. Läs boken och gör små anteckningar. Om du vill kan du svara på följande frågor:
   a) när och hur lär vi känna de viktigaste karaktärerna?
   b) när och hur blir vi medvetna om problematiken i boken?
   c) vad finns det för sidoberättelser?
   d) hur planterar författaren ut ledtrådar till vad som ska komma?
   e) hur förs storyn framåt? (det är förmodligen inte är action hela tiden)
   f) vad tycker du är svårt när det gäller att skriva? Fundera över hur författaren gjort med det.
   osv.

När jag läste boken skrev jag ner lite kort om vad som hände i varje kapitel. Vilka var med? Vad hände? Hur fördes berättelsen framåt? Dök något upp som jag tror har betydelse längre fram?

Jag valde faktiskt en bok jag aldrig läst. Jag missade säkert en del, men tycker ändå att jag lärde mig mycket. När det gäller min bokidé har jag haft svårt med vad som ska hända mellan scenerna när hindren problematiseras. Jag har ett tema, men jag vet inte riktigt hur karaktärerna lever när de inte stöter på problematiken. Det fick jag hjälp med när jag gjorde synopsis. Jag lärde mig mer om bra sidospår och hur man bygger upp spänning. Det kändes dessutom som om jag kom närmre karaktärerna än vad jag brukar, vilket å andra sidan kan ha med den skickliga författaren att göra.

Om du testar: återkom gärna med en kommentar om vad du tyckte om övningen och om du lärde dig något. Lycka till! :)

2 kommentarer:

 1. Det här låter som en väldigt bra grej, men i ärlighetens namn vet jag inte om jag skulle idas göra det under loppet av en hel bok... Jag bara läser på och hoppas att jag undermedvetet snappar upp sådan där information :P
  SV: Tack för kommentaren Sofie! Och jag har planer på att redogöra för min tid på folkisen, kanske att jag inleder med en frågestund... Det är fortfarande inte helt bestämt, men kul att veta att det är efterfrågat :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken jag testade på var egentligen lite för bra för att "behöva" lägga ifrån sig efter varje kapitel. Men jag tror jag lärt mig att snappa upp mer när jag läser, vilket känns bra.
   Ser fram emot det! :)

   Radera