29 juni 2016

Om jag var din tjej

av Meredith Russo

Amanda föddes som Andrew. Att hon aldrig känt sig bekväm i sin kropp har lett till många år av mobbing. Efter en könskorrigering flyttar hon därför till sin pappa med förhoppningen om att kunna börja ett nytt liv. Det blir dock inte så lätt som hon trott, särskilt inte när hon kommer allt närmre den väldigt fina Grant. Måste hon berätta vad hon gått igenom? Hur kommer Grant reagera? Vad kommer hennes nya vänner och samhället att tycka?

Det här är den första boken jag läser med en transsexuell berättare. Författaren skriver att hon hållit sig till stereotyper, att hon inte direkt velat utmana, utan mest berätta en historia. Ibland blir jag trött på det där stereotypa snacket, särskilt när det gäller Amandas pappa föreställningar om en "bra son", men även om hur en tjej ska vara och se ut.
Jag rörde vid ärret ovanför örat och påminde mig om att inte ens nu när jag hade genomgått operationerna, nu när ingenting utom några juridiska dokument kunde avslöja mitt förflutna, var jag riktigt säker.                                                   Sida 20
Bortom det är det väldigt intressant att läsa Amandas berättelse, om hennes utmaningar och längtan efter att leva ett vanligt liv. Samtidigt vet vi något som de flesta i boken inte vet: att Amanda föddes som kille. Att bära den hemligheten med Amanda är många gånger tungt. Hur tungt är det då inte för Amanda och människor i liknande situationer? Det är hemskt att läsa om människors hat och dömande, men det är så skönt att läsa om förstående människor.

Den här boken är bra på att skapa förståelse och jag tror många som funderar på om de är födda med fel kön kan känna igen sig. Det är väldigt bra. Det är en fin berättelse om kärlek och vänskap, men det mesta går väldigt enkelt för Amanda. Bara för att en är söt skaffar en väl inte vänner på en kvart? Eller? Det drar ner mitt betyg. Å andra sidan vill boken fokusera på transsexualism, och om jag väljer att fokusera på det kan jag rekommendera Om jag var din tjej till intresserade.

Första meningen: Bussen luktade av mögel, maskinolja och svett.
Antal sidor: 280
Förlag: Lavender Lit
Utgivningsår: 2016
Originaltitel: If I Was Your Girl, 2016
Översättare: Cecilia Falk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar