7 juni 2016

Ja jag har mens, hurså?

av Clara Henry

Soon-to-be-mensare, nybörjarmensare, de som känner någon som mensar. Här är en bok till er. Clara Henry är mer eller mindre känd som en som vågar pratar om mens utan att skämmas. Eftersom hon är en av få finns det inte så mycket bra att läsa om mens, och undervisningen i skolan är väl inte alltid den bästa. Det var den inte när jag var i nybörjaråldern i alla fall. Den rödbrunkleggiga jättefläcken i mina trosor den där decembereftermiddagen i sexan gjorde mig rätt förvånad och orolig. (Det mesta av undervisningen fick vi sedan i åttan. Lite sent ute.)


Den här faktaboken fungerar bra som handbok till de jag nämnde i första meningen. Det är ett bra uppslagsverk när en vill ha svar på kluriga frågor. Vad är mens? Vilket mensskydd ska jag välja? Vad är PMS och vad gör jag åt den? Varför är det så pinsamt med mens? Hur ger jag svar på tal? Detta och mycket mer ger Clara sina svar på.

Boken innehåller lite djupare, men ändå Clara-humoristiska, texter med många egna erfarenheter, tips, råd och viss vägledning. Jag hade ibland svårt att behålla fokuset i dessa delar. Andra gånger
slogs jag av hur bra lärare Clara skulle vara. Hon har förmågan att fånga läsare. Kanske på grund av de lättare inslagen i texten, i form av listor, pratbubblor, tecknade bilder och fotografier. För den som inte orkar läsa så mycket går det att få ut mycket bara genom detta.

Det är svårt att sätta en bra åldersgrupp till boken. Jag tror olika delar vänder sig till olika åldrar. För de som inte fått sin första mens räcker de första kapitlen, för de som vill veta lite mer finns det till exempel historia att läsa. Gillar du Clara Henrys videor och/eller vill veta mer om mens tror jag detta är en bok för dig. Jag rekommenderar den mest till de som nyss blivit tonåringar eller varit det några år. Med 126 genomförda mensveckor har jag redan klurat ut det mesta, men hittade ändå en del intressant. Särskilt en motivation till att försöka göra denna extremt vanliga blödning mindre tabubelagd.

Första meningen: Min mens tog slut i förrgår.
Antal sidor: 188
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2015

1 kommentar:

  1. Låter som en bra bok för nybörjare. Hörde hennes sommarprat och skrattade mkt i en del partier. Tack för tipset!

    SvaraRadera