5 juni 2016

Bloggstafetten: två sommarläsningstips

Dags att kicka igång årets upplaga av bloggstafetten om sommarläsning! I år finns två teman, vi kör igång direkt:

1) en bok att läsa när solen skiner: Inte vem som helst av Nina Lacour.
Först ger jag dig lite handling:
Colby har slutat high school och ska följa med sina vänner Bey, Meg och Alexa på turné genom landet. Efter det ska Colby och Bev upptäcka Europa istället för att gå på college. Men mitt under resan visar det sig att Bev visst sökt till college, och även kommit in. Hon ska inte följa med på resan. Colby blir helt förstörd. Varför har Bev inte sagt något? Vad ska han göra nu?
Nu ger jag dig anledningar att läsa boken när solen skiner: under sommaren ökar chanserna för att göra något som tar längre tid. Till exempel en roadtrip. Om du inte har körkort eller vill vara miljövän, kan jag rekommendera att resa med andra via en bok. I den här får du lära känna många olika människor. Liksom Bev täljer fram figurer i trä, lyckas författaren tälja fram karaktärer som är unika på sitt sätt, och alla har något att ge. Det finns många berättelser som korsas och skiljs åt. Det handlar om sprudlande vänskap och smärtande sorg. Passar bra när solen skiner.
2) en bok att läsa när regnet öser ner: Himlen börjar här av Jandy Nelson.
Först ger jag dig lite handling:
När Lennies storasyster Bailey dör vet Lennie inte vad hon ska ta sig till. Saknaden och sorgen är obeskrivlig. Joe dyker upp i Lennies liv och vet ingenting, vilket är rätt skönt. Samtidigt finns en frånvarande mamma, en rosbesatt mormor och en alltför närvarande morbror. Får man bli stormande kär och förvirrad av kärlek, får världen explodera av lycka, trots att storasystern inte kommer att få uppleva en enda dag till på jorden?

Nu ger jag dig anledningar att läsa boken när regnet öser ner: När det regnar på sommaren kan det hända att du blir ledsen. Då kanske du vill läsa en snyftbok. Det kan också hända att det är rätt skönt med regn och du ändå känner dig rätt hoppfull. Himlen börjar här tycker jag rymmer båda dessa känslor. Vissa delar väldigt sorglig (Lennies syster har ju dött!), men den är ändå skriven på ett humoristiskt sätt och gav mig pepp till att skriva själv. Det passar ju perfekt en regnig dag! Gillar du den här har Nelson skrivit en till bok du kan ta dig an Jag ger dig solen = läsvärd.


Här kan du se dagens bloggstafettschema. Klockan 10 tar Bokmumriken över stafettpinnen.
Sammanfattningen kommer komma senare än utlovat, pga jobb.

14 kommentarer:

 1. Superfina tips ju! Synd dock att jag läst båda .. :/ och gud vad fint du skrev, det där om varför och så! SÅ fint att "göra" en roadtrip på det viset ju! Kanske borde testa någon gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Gör det! "Fyr dagar fyra nätter" är en annan bra roadtripbok!

   Radera
 2. Tack för de fina tipsen!

  SvaraRadera
 3. Tack för trevliga boktips! Nu följer jag stafetten vidare – kul initiativ! :-)

  SvaraRadera
 4. Jag gillade verkligen Jag ger dig solen så Himlen börjar här får jag ta och läsa i sommar :)

  SvaraRadera
 5. Tack för en bra stafett!

  SvaraRadera
 6. Tack för tips - jag har beställt "Jag ger dig solen" faktiskt.

  SvaraRadera
 7. Åh, jag tyckte mycket om båda böckerna!

  SvaraRadera
 8. Åh nej jag missade årets omgång, har varit så dålig på att läsa bloggar på senaste tiden. Hoppas du kör igen nästa år eller till jul igen.

  SvaraRadera