20 maj 2016

Intervju: Ingrid Remvall

För ett tag sedan recenserade jag Ingrid Remvalls Fjärilarnas stad. Jag skickade iväg ett gäng med frågor till henne angående boken och hennes skrivande. Så här svarade hon:


Med vilka tre ord tror du att dina vänner skulle beskriva dig?
Fantasifull, driven och tankspridd

Varför skriver du?
Jag har alltid älskat att skapa mina egna berättelser och det fylls hela tiden på med nya spår som vill ut. Eftersom jag själv älskar att läsa känns det även bra att kunna ge tillbaka lite läsglädje. Jag håller på med min första faktabok, Idésmart, om ungt idéskapande. Där är drivkraften att dela med mig av egen och andras kunskap och förhoppningsvis hjälpa unga på traven att nå sina drömmar.

Hur kom du på idén till Fjärilarnas stad?
Det började med bilder i mitt huvud av den här framtida glamorösa metropolen och sedan växte huvudpersonen Vega fram och hennes komplexa koppling till killen hon blir kär i - Fenix. Jag ville skriva en sci fi som var både feel-good och spännande. En klassisk Romeo och Julia med en twist. Något som också fascinerar mig är diskussionen om konstgjorda människor som blir smartare, vackrare och starkare än oss. Hur länge kan de ses som maskiner och hur kan de utveckla olika personligheter om de blir tillräckligt komplexa? Sen var det roligt att spekulera i framtida teknik inom områden som mode, skönhet och kommunikation.

Hur var det att komma på delar till en egen värld? Hur gick tänket?
Jag jobbade under många år på ett forskningsinstitut i gränslandet mellan konst och teknik. De projekt som togs fram där kändes ibland som “sci fi”. Jag tror att min tid där har inspirerat mig mycket kring just framtidsteknik. Jag är även intresserad av sådant själv. Beställde tex en ring för ett tag sedan som ser ut som en snygg, vanlig ring men som kommunicerar med att vibrera och lysa i olika kombinationer. Gällande hela det politiska systemet och hur världen är uppbyggd finns det paralleller till hur dagens samhälle ser ut med klyftor och hur vi som har det bra ibland glömmer bort hur bra vi har det.

Har du några skrivtips till den som drömmer om att skriva en bok?
* Skriv!
Skriv mycket, ofta och olika saker. Noveller, dagbok, dikter mm. Delta i tävlingar eller lägg upp dina berättelser på nätet.
* Läs!
Genom att läsa mycket blir du bättre på att skriva.
* Samla inspiration
Ha alltid ett anteckningsblock eller en mobil till hands. Skriv eller rita av saker som inspirerar dig. Riv ut bilder från tidningar eller samla en mapp med bilder på datorn.
* Skelett
Innan du börjar skriva skapa ett “skelett” för din berättelse, en grov skiss. Det blir som en karta att följa om du börjar gå vilse.
* Tänk inte för mycket
Låt skrivandet flyta på. Stavning och annat kan du kontrollera senare.
* Låt det jäsa
När du skrivit något, låt det ligga till sig innan du börjar ändra i det. Be gärna någon annan läsa igenom det.
* Använd alla sinnen
Skriv inte bara om det som ögat ser, använd även hörsel, smak, lukt och känsel.
* Gå en skrivarkurs
För att få inspiration och tips. Även ett bra sätt att träffa andra med samma intresse.

min webb har jag samlat lite övningar kring kreativt skrivande. Vissa av dem kan du använda ihop med din egen berättelse, för att utmana dig själv att bli mer kreativ eller att arbeta med flera sinnen och känslor. Andra övningar kan du göra som uppvärmning eller träning i ditt skrivande.


Tack för dina svar, Ingrid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar