7 april 2016

Priser och recensionsvecka

Foto: Jean Goldsmith
I veckan har två bokpriser delats ut. Det första är ALMA-priset, som delas ut till minne av Astrid Lindgren. Det gick i år till Meg Rosoff, som skrivit flera ungdomsböcker. Jag har bara läst Justin Case, som jag minns var en rapp, finurlig bok. Juryn motiverar vinsten så här:
Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta
modiga och humoristiska författarskap.

Boken finns med två olika omslag.
Slangbellan är ett barn- och ungdomslitteraturpris som delas ut av Författarförbundet. I år vann Elisabeth Östnäs för sin bok Sagan om Turid: Kungadottern. Priset är 30 000 kronor och en slangbella. Grattis! Jag har inte läst boken, men historiska romaner lockar mig ibland, så jag ska kolla in denna bok mer. Bland finalisterna fanns även Sara Lövestam för Som eld och Alex Haridis för Huset mittemot.

Okej, nog med priser. Härmed utlovar jag en recensionsvecka. Jag har hunnit läsa en hel del det senaste, så en vecka (om inte mer) framöver blir det recensioner för hela slanten. En bok jag egentligen inte fick läsa, en biografi, en nästan-klassiker, en bok av en favoritförfattare och så vidare. Håll utkik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar