27 april 2016

När mammas tankar ändrade färg

av Sara Galli, illustrerad av Mats Molid

Max mamma har börjat bli konstig. Plötsligt orkar hon inte säga god natt till Max. Hon sover mest, men är ändå alltid trött. Pappa säger att mamma är sjuk, men Max kan inte se något brutet ben eller plåster.

Med en ökande psykisk ohälsa är den här boken otroligt viktig. Särskilt eftersom den utspelar sig ur ett barns synvinkel. För många är depressioner svåra att förstå, och kanske särskilt för barn. Det är lätt att ta på sig skulden för att mamma inte mår bra, kanske mår hon bättre om jag inte stökar runt eller hörs och syns för mycket?

Den här boken gör väldigt ont. Den är ärlig och vågar ta ämnet på allvar. Den baseras på verkliga händelser, och visar hur viktigt det är att ha någon att prata med. Samtidigt är boken väldigt fin. På ett bra sätt förklaras depression och vad det kan handla om. Bakom depressionen finns fortfarande samma människa, men ibland ändrar tankarna färg.

Detta är en välbehövlig bok som jag hoppas kan hjälpa många. Framförallt barn, men även vuxna som har eller inte har varit med om något liknande, eller de som ska hjälpa barn i liknande situationer. Rekommenderas starkt!

Första meningen: Det är något konstigt med Max mamma.
Antal sidor: 26
Förlag: Idus förlag
Utgivningsår: 2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar