17 april 2016

Billie, avgång 9:42 till nya livet

av Sara Kadefors

Billies mamma är sjuk, och soc har bestämt att hon inte längre kan ta hand om sin dotter. Därför får Billie flytta till en annan, okänd familj i det pyttelilla samhället Bokarp. Den nya familjen verkar vara lite lustig. De pratar inte så mycket med varandra, men har en massa regler, vilket Billie inte är van vid. Hon försöker passa in i den nya vardagen med nya klassen och nya livsstilen.

Detta är första delen i en ny serie för 10-12-åringar. Billie är en mogen karaktär, vilket kanske beror på att hon fått ta hand om sin sjuka mamma ett bra tag. Hon är bra på att se och känna av andra människor, vilket gör att hon får mycket att tänka på i sitt nya liv.

När det gäller fosterbarn i böcker är det oftast alkohol inblandat. Här är det istället en sjukdom, och jag tycker det är bra med "variationen". Läsaren får en inblick i Billies tidigare liv, men fokus ligger på nuet och problematik som de flesta nyinflyttade (men även de som bott på samma plats länge) stöter på. Ibland kanske man måste försöka passa in. Men om jag vet vad jag vill, och det strider mot vad andra verkar tycka, hur långt ska jag gå? Vad blir priset? Hur mycket ska jag vara beredd att offra? Billie är en skör, men samtidigt väldigt stark karaktär. Hon har girl power som smittar av sig till målgruppen, och en sådan här karaktär är verkligen välkommen! Billie visar att man inte alltid behöver gå den väg "alla andra" verkar gå, utan att motsatt riktning kan ge positiva överraskningar och hjälpa andra. Modernt och behövligt. Rekommenderas.

Första meningen: Det är så mycket folk på perrongen att det är lätt att komma bort, som tur är.
Antal sidor: 170
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar