25 februari 2016

Veckans bokbloggsfråga - vecka 8

Barnboksbloggen ber oss fundera kring följande:

Betygssätter du de böcker du läser och skriver om på din blogg? Hur fungerar ditt betygssystem i så fall?
Jag använder Goodredas ganska flitigt. Mest för att hålla koll på tbr-listan och hur mycket och vad jag läser. När jag läst ut en bok brukar jag betygssätta den på Goodreads, med en skala på 1-5, det blir en vag fingervisning mest för mig själv.

Det är så svårt med betyg! Därför har jag slutat sätta betyg på böckerna i mina recensioner på bloggen. Vad skulle jag använda för betygsskala? Skulle varje sifferbetyg ha ett gäng beskrivande ord, typ från "släng den i sjön" till "ge den Nobelpriset!!!"? Går det ens att jämföra böcker i helt skilda genrer? Nja, det är för många frågor för att jag ska orka ta tag i att reda ut det där. Istället nöjer jag mig med att skriva recensioner, för jag tänker att de säger mycket mer än ett betyg. (Det blir ju typ att göra jobbet två gånger ((eller tre?)) om jag skulle ge ett betyg med en ordförklaring och skriva en recension) (Å andra sidan är det ganska latsmidigt att ibland bara få ett sifferbetyg på en bok. Men hur mycket hjälper det att läsa andras sifferbetyg utan att höra kommentarer?)

5 kommentarer:

 1. Jag betygsätter på både Goodreads och på bloggen och då har jag en likadan skala som på goodreads med 5 steg.

  SvaraRadera
 2. Jag sätter inga betyg på det jag läser och håller med dig. Jag har haft liknande funderingar kring betygsättning av litteratur och då tyckte jag att det var bättre att låta bli.

  SvaraRadera
 3. Förstår dina tankegångar, det är väldigt svårt ibland. Men jag försöker att inte ta så hårt på det, tänker att det är en rolig fingervisning, ett litet komplement men såklart att min läsupplevelse är viktigast.

  SvaraRadera
 4. De flesta bloggar där jag läser recensioner "känner" jag så väl att jag vet ungefär vad som gäller för ett sifferbetyg och vad som krävs för att jag ska gilla en bok. Och nej, det går inte att jämföra böcker överhuvudtaget, lika lite som det går att tävla i musik, det är därför jag inte jämför böcker utan läsupplevelse :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte också på det där med att vissa bloggare vet man nästan vad de kommer att tycka om en bok, om man läst den själv, då kan det fungera bättre med betyg.

   Radera