1 februari 2016

The Message

Nya testamentet, Psaltaren, Ordspråksboken, Predikaren och Höga visa.
av Eugene Peterson

Eugene Peterson är bland annat översättare, och på svenska har han tidigare gett ut en översättning av Nya testamentet och en av Psaltaren. Nu är all så kallad vishetslitteratur översatt, det vill säga Ordspråksboken full av visomdord, Predikarens klagoord och insikter, Psaltarens psalmer för olika tillfällen, och den romantiska Höga visan (som för ett gäng med år sedan ansågs för erotisk för att få vara med i Bibeln). Liksom tidigare uppskattar jag att få läsa en "modernare" tolkning av den gamla skriften. Det gör texten mer lättillgänglig att läsa och ta till sig för både troende och otroende, tror jag. Dessutom hittar jag nya sätt att se på texterna och andra ingångar till dem. Det uppskattar jag. Jag tycker även om inledningen till varje bok, som berättar lite om hur texten uppkom, vad boken handlar om och vem författaren var. Jag tycker Petersons översättning är ett bra komplement till en av de tidigare bibelöversättningarna.

Ditt hår böljar och skimrar som när man på långt håll får se en flock getter strömma ner för en bergssluttning i solskenet.
Ditt leende är stort och frikostigt, uttrycksfullt och starkt och rent.
Dina läppar är röda som rubiner, munnen elegant och inbjudande, dina beslöjade kinder mjuka och strålande.
                                                            Ur Höga visan, kapitel 6.
Bladen i boken är väldigt tunna. Egentligen inte tunnare än vad de brukar vara i Biblar, men flera gånger stördes jag av texten på baksidan av bladet. Det har jag inte tänkt på i andra Biblar. Å andra sidan är boken på 1146 sidor, så jag är rätt tacksam att det är tunna blad. På tal om sidantalet förstår jag inte varför Nya testamentet och Psaltaren är med i denna bok. De har ju redan blivit utgivna i varsin egen bok. Om inga fler böcker blir översatta förstår jag dock tänket.


Första meningen: Om det finns något som är speciellt med The Message, beror det kanske på att texten är utformad av en verksam pastor.
Antal sidor: 1146
Förlag: Libris förlag
Utgivningsår: 2015
Originaltitel: The Message: New Testament, 2001. Översatt av Felix Larsson och Maria Store (Höga visan)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar