28 januari 2016

Sarahs nyckel

av Tatiana de Rosnay

När fransk polis kommer för att arrestera 10-åriga Sarahs familj, låser Sarah in sin lillebror i en garderob för att skydda honom. Hon tror att de snart ska få komma tillbaka, men tillsammans med andra judar stängs familjen in i en arena. Timmarna går och Sarah blir allt mer desperat.

60 år senare ska journalisten Julia skriva en artikel om det som hände - Vel´d´Hiv. Hon råkar komma över information om Sarah och hennes familj, och deras historia, som gärna tystas ner. Historien tar allt större plats i Julias tankar, och hon kan inte låta bli att forska vidare.

Jag tror aldrig jag hade hört talas om Vel´d´Hiv innan jag läste denna bok. Det ligger ett tabu över denna del av fransk historia. Trots att det var tyska nazister som planerade razzian, så var det fransk polis som genomförde det. Och det är såklart inget fransmän är stolta över. Jag uppskattade att genom en skönlitterär bok får lära mig om Vel´d´Hiv.

Trots mycket historia finns det stora delar nutid i denna bok. Läsaren får följa Julia och hennes liv i Paris, med arbete, familjeliv och hur en hemsk del av andra världskrigets historia kan påverka. Det tar inte över historien, utan ligger som en intressant bihistoria som ökar spänningen.

Denna bok är riktigt bra! Jag har hört många som håller med mig. Att få följa med både 1942 och 2002 gjorde det extra spännande, och det tillsammans med de korta kapitlen gör boken snabbläst. Boken är aldrig långtråkig, utan väl genomarbetad med ett bra upplägg, språket flyter på och det förmedlar många känslor. Tatiana de Rosnay är en riktigt bra författare. Jag ska absolut leta upp fler av hennes böcker.

Första meningen: Flickan var den första som hörde det kraftiga bultandet på dörren.
Antal sidor: 288
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 2009
Originaltitel: Sarah´s key, 2006, översatt av Pål Toler

7 kommentarer:

 1. Hej! Kul att se att du är aktiv med bokbloggandet än :) Jag var också bokbloggsambassadör 2012, och bodde en mil eller så ifrån dig. Hoppas allt är bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ja, jag kommer ihåg dig! Hoppas allt är bra med dig! :)

   Radera
 2. Den läste jag för ett bra tag sen och tyckte den var bra!

  SvaraRadera
 3. Har sett den som film och blir nu nyfiken på boken. Tack för tips! :)

  SvaraRadera
 4. Denna är verkligen en bra bok och även filmen blev riktigt lyckad.

  SvaraRadera