7 januari 2016

Papegoja och quagga

A-ö-boktaggen bjuder på p och q.

P - Papegoja. En bok du känner härmade en annan.
Du känner att författaren var starkt inspirerad av en annan mer känd bok när du läste den här boken.
Jag tycker många författare är bra på att härma sig själva så att tredje eller fjärde boken blir rätt förutsägbart. Till exempel Sarah Dessen, Johanna Lindbäck och Katarina von Bredow.
Christina Herrströms Tusen gånger starkare handlar, i korta drag, om en klass med givna roller och grupper, och så kommer det en ny tjej till klassen och vänder upp och ner på allt. Några år senare kom von Bredow ut med Flyga högt, som verkar handla om nästan samma sak. Jag har visserligen inte läst den förstnämnda, men det känns som att jag redan läst boken. (Rätta mig gärna om jag har fel.)


Q - Quagga. En bok som dog ut snabbt.
Quaggan dog ut under senare halvan av 1800-talet. Vilken bok känner du var hypad under en kort period, men sedan glömdes bort.

Hm, intressant, men svårt! Jag kommer ihåg att böckerna om Oksa Pollock hypeades mycket när de kom. Det sas att de skulle

bli nya Harry Potter-böcker, men förlaget översatte bara två böcker, sedan hörde jag aldrig något mer om Oksa. Böckerna var inte alls som Harry Potter (hur kan man ens jämföra dem med något annat?), så jag kan förstå förlaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar