18 januari 2016

Nick & Norahs oändliga låtlista

av Rachel Cohn och David Levithan

"Jag fattar att det här kommer att låta konstigt, men skulle du ha någonting emot att vara min flickvän de närmaste fem minuterna?" Norahs svar på den okände killens fråga med en kyss. Det blir början på en natt då Norah och Nick inte riktigt kan komma ifrån varandra, trots att ingen av dem egentligen har släppt sitt ex. Musiken följer dem genom natten som består av ett förflutet att reda ut, men också ett nu fyllt av framtidsförväntningar.

I vartannat kapitel berättar Nick och Norah om en galen natt. Att de skriver båda två gör att läsaren får se att de upplever händelser på olika sätt, vilket är intressant. Läsaren får därmed lära känna de båda huvudkaraktärerna rätt bra. De har mycket personlighet och många tankar, vilket gör att jag gärna följer dem. Trots att boken utspelar sig under ett fåtal timmar hinner de utvecklas en hel del. Det är just detta som lyfter boken.

Liksom titeln hintar om är musik en central del av boken. Om du har ett stort intresse och register när det gäller musik, tror jag att du kan få ut ännu mer än vad jag fick. Det känns som att jag (som inte är någon musiknörd) missar en del. Jag hade förväntat mig en wow-upplevelse, men tycker nu att boken är mest "okej". Däremot har jag svårt att sätta fingret på vad det är jag inte gillar. Jag gillar Levithan som författare, kanske är det Cohns delar som gör mig mer skeptisk. Jag vet dock inte vilka delar hon skrivit, men jag tycker inte denna bok når fram till Levithans andra böcker.

Med sina 198 sidor skulle jag kunna tipsa om denna bok som en bra mellanbok (typ om du har lite lästorka eller är mellan två tegelstenar), annars rekommenderar jag hellre någon av Levithans andra böcker, till exempel Världens viktigaste kyss eller Jag, En.

Första meningen: Dagen börjar vid midnatt
Antal sidor: 198
Förlag: Pocketförlaget, tack för recex!
Utgivningsår: 2010
Originaltitel: Nick & Norah´s infinite playlist, 2006

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar