15 januari 2016

Litteraturfestival i Jönköping

Antingen har de varit dåliga på marknadsföring, eller så är jag ouppmärksam. I vilket fall som helst fick jag först nu i veckan reda på att det för första gången ska ordnas bokmässa i Jönköping! Konceptet heter Smålands Litteraturfestival, och äger rum 6 februari.
På ungdomslitteraturfronten hittar vi Sara Lövestam (författare till bl.a. Som eld) och Mats Strandberg (bl.a. Engelsfors-trilogin). Det känns som att detta evenemang som har potential att växa, om det nu kan konkurrera med alla andra bokmässor i landet. Men som arrangörerna skriver har Småland saknat en litteraturfestival trots flera stora författare från landskapet, bland andra Astrid Lindgren och Vilhelm Moberg. Jag håller med! Mer info finns här.

När jag tänker på bokmässa tänker jag på den i Göteborg. Därför kan jag inte låta bli att tänka att detta känns lite snålt. Dåligt av mig att jämföra så här. Istället vill jag fokusera på att jag är glad att Jönköping satsar på en litteraturfestival! Jag läser ofta om roliga litteraturevenemang, men de händer oftast på obehörigt avstånd från där jag bor. Därför gäller det att ta tillfälle i akt när något händer på hemmaplan! Det ska bli spännande att se hur det här utvecklas.

Det första jag granskade var utbudet till ungdomar. Jag måste säga att de lyckats rätt bra med 2 av 7 författare (om nu inte Mats bara ska prata om sin senaste vuxenroman). Dessutom ska Bokugglan medverka, och hon har ju tills alldeles nyligen varit ungdomsbokbloggare.

Någon som planerar att gå på festivalen?

1 kommentar: