5 december 2015

Svenska barnboksakademin

Trots att jag bloggat om ungdomsböcker i snart sex år, har jag aldrig hört talas om Svenska barnboksakademin. Inte förrän jag såg att Johanna Thydell fått en stol i den. Är inte det konstigt? Jo, för de verkar göra en hel del bra grejer. Därför tänkte jag nu sprida lite information till er.

Svenska barnboksakademin består av 18 personer som har varsin stol runt ett bord som fanns på Stockholms alla första barn- och ungdomsbibliotek. Det startade 1911, men akademin instiftades 1989. På stolarna finns autografer från barnboksförfattare och -illustratörer som framträtt på Stockholms stadsbibliotek, där bordet nu står.

Ledamöterna (se vilka de är här) har i uppgift att
"främja god barn- och ungdomslitteratur och verka opinionsbildande. Akademin arbetar på en rad olika områden. Bland annat uppvaktar den makthavare, anordnar seminarier för bibliotekarier och lärare och delar ut ett årligt Eldsjälspris."
 De har bland annat tagit fram 17 skäl till varför man ska läsa.

Jag skickade iväg några frågor till Sara Lundberg, som har stol nummer 10.

Hur fick du en stol i akademin?
I Barnboksakademin sitter man inte på livstid, utan man sitter så länge man vill. Varje år tar vi ca två nya, och två slutar. Vi brukar ha ett möte där vi väljer in nya medlemmar. För tre år sen fick jag frågan av Åsa Lind ordförande i akademin ifall jag hade lust att vara med. Det hade jag.

Varför tackade du ja?
Jag är egentligen varken styrelse eller föreningsmänniska, men akademin är en samling aktiva författare och bilderbokskonstnärer som brinner för barnlitteraturen. Det är en härlig stämning i akademin, intressanta diskussioner och initiativtagande till olika projekt.

Vilken är din favoritbok?
Just nu är jag helt insnöad på Tove Jansson, hennes kapitelböcker, jag älskar dem allihop. Senast läste jag Sent i November. Utmärkt höstläsning!

Nu är jag nyfiken, hade du hört talas om Svenska barnboksakademin innan du läste detta?

2 kommentarer: