19 december 2015

Lilla feministboken

av Sassa Buregren

En dag ser Ebba en bild i en tidning. Den föreställer världens mäktigaste. Det konstiga är att det är "åtta likadana gubbar i kostymuniform". Inga kvinnor. Varför är det så? Är män smartare än kvinnor? Får kvinnor inte bli mäktiga? Ebba bestämmer sig för att ta reda på varför det är såhär, och vart alla kvinnor tagit vägen.

Detta är en lättläst bok full med starka kvinnor. En av de viktigaste (idag) är förmodligen Ebba. Hon är en ung tjej som bestämmer sig för att förändra och lyfta fram de budskap historiens kvinnor ville göra till verklighet. Ebbas funderingar kring kvinnoroller och vem som bestämmer, blandas med prat med kompisarna, fakta om betydelsefulla kvinnor och en massa hopp. Tillsammans kan vi göra något för att få ett mer jämställt samhälle. För självklart kan även kvinnor vara betydelsefulla.
Det är konstigt, tänker hon i sin säng under snedtaket. Jag är som jag är. Men det är väl självklart! Jag kan ju inte vara någon annan. Jag har min egen kropp. Med ärr och prickar och knotiga knän och mina alldeles egna dofter.
   Och så det som är inuti. Mina tankar och känslor och minnen, allt det som är så välbekant och tryggt. Tankarna passar liksom till kroppen, de hör ihop. Alltihop tillsammans - det är ju det som är jag.
   Och det får jag vara. Såklart, varför skulle jag inte få det? Vem är det som säger något annat? Vem är det som får mig att känna att jag måste vara på något annat sätt?
När Ebba upptäcker ett problem hon inte riktigt klarar ut själv, pratar hon med sin äldre vän Jorinda eller mormor. De har oftast kloka svar. Det gör boken till mycket läsvärd. Den visar att det är viktigt med äldre förebilder, kanske sådana från historien, eller sådana som finns alldeles i närheten. Jag önskar att alla unga kunde ha en bra förebild som kunde hjälpa dem med livets svåra frågor.

Denna bok skulle kunna sorteras in som en faktabok. Det finns mycket intressant att läsa. En fördel är att faktadelarna vävs in i berättelsen om Ebba. Det gör att boken inte skriver läsaren på näsan, utan ger redskap och frågeställningar som kan stärka unga och få dem att engagera sig. Även om man är tjej. Med andra ord är detta en viktigt bok för unga. Särskilt om vi vill få ett mer jämställt samhälle. Heja heja!

Första meningen: Här sitter Ebba och äter frukost. 
Antal sidor: 120
Förlag: Tiden
Utgivningsår: 2006

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar