15 december 2015

Jul i stallet, Den arge och Sommarregler

Idag blir det recensioner på tre barnböcker.

Jul i stallet av Astrid Lindgren, illustrationer av Lars Klinting
En mörk vinternatt kommer en man och en kvinna gående på den snötäckta vägen. De behöver vila och hittar ett stall med några djur. Där gör de i ordning för sig, och strax därefter tänds stjärnorna över stallet. Ett barn är fött.

Om Jesus hade fötts i Norden kanske det hade sett ut som i denna bok. Med Astrid Lindgrens språk blir detta en väldigt mysig berättelse med fina illustrationer som förstärker upplevelsen för den som lyssnar. En riktigt bra och stämningsfull inför julen-bok. 

Första meningen: Det var en gång ett barn som satt i sin mors knä och ville höra om julen. Antal sidor: 32 
Förlag: rabén & sjögren Utgivningsår: 2001


Den arge av Gro Dahle, illustrationer av Svein Nyhus
Boj vet inte alltid vem hans pappa är. Ibland är han stora snälla pappa. Andra dagar tar den arge över pappa. Då måste Boj gömma sig, säger hans mamma, medan hans pappa inte riktigt vet vad han gör. Varför är det så? Kanske har Boj gjort något fel? Kanske måste han bli snällare, så att den arge inte kommer tillbaka.

Detta är en hemsk historia om en pappa med psykisk ohälsa. Det är också en berättelse om en pojke som kommer i kläm, men även om stor kärlek. Det gjorde ont i mig när jag läste boken, dels för den hemska handlingen, men mycket på grund av bilderna som förmedlar många tunga känslor. Samtidigt är detta en viktig bok för barn som skulle kunna känna igen sig. Boken bör läsas tillsammans med en vuxen, och kan skapa samtal. Väldigt viktiga samtal.

Första meningen: Boj lyssnar. Antal sidor: 40 Förlag: Daidalos Utgivningsår: 2009 Originaltitel: Den arge, 2003, översatt av Lotta Eklund


Sommarregler av Shaun Tan
Detta är en bok med sommarregler. Eller regler som gäller när som helst, egentligen, men kanske särskilt när fantasin är som bäst. Om man bryter mot reglerna kan det dock bli spännande äventyr, men även skrämmande ögonblick som kan vara svåra att ta sig ur. Bilderna i denna bok visar vad som kan hända.

Nej, den här boken gick inte hem hos mig. Jag hade svårt att hänga med och läsa vad bilderna sa. Jag hade gärna lärt känna personerna bättre och hört mer av deras tankar. Nu lämnades det mesta åt fantasin. Det brukar inte vara några fel på min fantasi, men när jag läste denna bok hängde jag inte riktigt med. Tråkigt med tanke på den fina illustrationerna. Det är möjligt att ett barn uppskattar boken bättre. De kan ju verkligen det där med fantasi och att läsa bilder.

Första meningen: För stor som liten. Antal sidor: 52 Förlag: Kabusa Böcker
Utgivningsår: 2013 Originaltitel: The Rules of Summer, översatt av Ulla Roseen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar