21 december 2015

Ibland vill man inte gärna gå in fast regnet öser ner

av Malin Stehn

Sedan några veckor tillbaka lämnar Lovisas mamma nästan aldrig gästrummet. Efter att hon bröt ihop tassar Lovisa och hennes pappa på tå och låtsas som om ingenting hänt. Särskilt inte inför andra människor. Det gör det mer komplicerat i skolan, med vännerna och grannen som förföljer Lovisa. Tur att idolen Ricky finns. Vad skulle hon gjort utan honom?

Här är ännu en bok som behandlar ett viktigt ämne. På ytan verkar Lovisas liv ganska normalt, men hon sluter sig allt mer och döljer den stora oron hon känner för sin mamma. Även om jag inte har en utbränd förälder kan jag känna igen mig i många av Lovisas obekväma känslor. Det starka i denna bok är just att få läsa om Lovisas reaktioner och tankar kring den utbrända mamman.

I början tycket jag boken var lite seg. Texten gav inga starka intryck, utan transporterade mig mest mot slutet av mitten då kampen blev mer intressant att läsa om. Det var nog då jag fick lära känna Lovisas innersta känslor bättre, och utvecklingen blev intressanta att följa. Blandat med detta finns ett stycke "vanlig" tonårsvardag. Det är bihistorier som för berättelsen framåt, men som inte intresserar mig så mycket.

Malin Stehn kan ändå det här med att skriva om viktiga ämnen (som i Den här sommaren kan bli min död). Jag hoppas hon fortsätter med det, för det tror jag kan hjälpa många unga i liknande situationer, och även vuxna som vill förstå ungas reaktioner och känslor. I den här boken hade jag däremot gärna sett andra, mer genomarbetade bakgrundshistorier, men i nyss nämnda bok tycker jag hon lyckats bättre med det.

Första meningen: Pang!
Antal sidor: 202
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar