28 december 2015

Bara för dig på lågstadiet

av bland andra Lisa Bjärbo, Jenny Jägerfeld, Mårten Melin och Johan Unenge. Med illustrationer av bland annat Helena Willis, Sofia Falkenhem, Emma Adbåge och Pelle Forshed

12 berättelser bara för dem som går på lågstadiet! Det handlar om att vilja ha ett husdjur, vänskap, krav nya människor och små monster. Sådant som dyker upp i barns vardag, helt enkelt. Det finns mycket jag känner igen från när jag själv var i den åldern, eller från människor i den åldern jag mött. Noveller blandas med dikter och serier. En träffsäker liten skattkista för lågstadiebarn, skulle jag vilja säga.

Nu har jag visserligen varit busig och läst en bok jag egentligen inte får läsa. Bara för dig på lågstadiet, heter den ju. Men jag tycker denna bok passar väldigt bra för högläsning, och då borde det ju finnas någon tillgänglig som gått ur lågstadiet.

Denna bok har gett tillfälle för nya samarbeten mellan författare och illustratörer, vilket är roligt. Det ger en bredd med olika stilar, men allt kretsar ändå kring en specifik målgrupp. Det känns som att redaktionen tar barn på allvar. Novell- och diktsamlingar finns det ju mängder för vuxna. Men barn? Jag har inte så stor koll, men det är roligt att det satsas på barnen! Alla berättelser går inte hem hos mig, men så brukar det ju inte vara med samlingar. Däremot tror jag det finns något för många, och det är väl poängen.

När lågstadiebarnen sedan blir äldre kan de läsa Bara för dig på mellanstadiet. Men det är en bok jag inte kan uttala mig om. Än.


Första meningen: Om exakt 23 dagar fyller jag år. 
Antal sidor: 203
Förlag: rabén&sjögren 
Utgivningsår: 2015

1 kommentar: