16 november 2015

Skorstensjul

Mårten Sandén, illustrerad av Lina Bodén

Stella, Mago och Issa kommer till Stockholm efter att ha rymt från barnhemmet. Där ska Magos pappa hämta dem, men han dröjer. På stationen träffar de farbror Niklasson som har glömt bort vem han är. Barnen måste hjälpa honom att ta reda på vem han är, innan det är för sent.

Detta är årets adventskalenderbok från Rabén & Sjögren. Den är indelad i 24 kapitel, och jag tror den kommer passa perfekt att läsa i december, eller en annan mörk månad.

Det finns något väldigt mysigt över hela boken. Förmodligen för att den lämpar sig ytterst bra som högläsning i väntan på något (julafton, till exempel). Bilderna är lätta att sjunka in i och fantisera sig bort i. Karaktärerna vill jag gärna lära känna bättre. Det finns små hemligheter som ligger under ytan, vilka en vuxen läsare kan ana innan yngre gör det. Det ökar spänningen för både läsare och lyssnare.

Fokus ligger inte vid en "traditionell" jul med julbak och klapphysteri. Istället vänds blicken mot något högst aktuellt och ett ämne som det borde skrivas mer om: bortglömda barn och tiggare. Här får särskilt barnen en röst, och det gillar jag mycket. Den här boken är full av kärlek. Precis vad som behövs i jul, och året om här och i resten av världen

Första meningen: Det var nästan midnatt när vi steg av tåget på Stockholms Centralstation.
Antal sidor: 101
Förlag: Rabén & Sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar