10 november 2015

Just nu har vi varandra

av Sara Bergmark Elfgren, illustrationer av Maria Fröhlich

Det är en timme tills kusinerna ska komma. Men hur lång är en timme? En evighet eller en kort stund? När det händer något roligt kan det kännas som att tiden går fortare, medan den segar sig fram när man väntar. Om man tänker på alla tid som funnit är en timme kanske inte så mycket. Snart kommer kusinerna.

Detta är en fin bok om tid. I få meningar skapas mycket rymd och tid för reflektioner och frågor. Det här med tid är inte alltid lätt att förstå, särskilt inte när man är liten, men författaren gör ett bra jobb när hon funderar kring detta. Hon ger ledtrådar till något som skulle kunna vara svar, men skriver inte läsaren/lyssnaren på näsan. Hon ger tid för egen reflektion och egna funderingar.

En stor styrka i denna bok är bilderna. De förmedlar en känsla av hur svårt begreppet tid är, men visar även diffust konkret på tid på olika sätt: stressigt, lugnt, långsamt, förvirrande, makalöst, storartat och så vidare. Det är väldigt fint, och jag tror det är ett bra koncept för en mysig, tänkvärd högläsningsstund.

(Och ja, enda anledningen till att jag läste denna bok var att ena hälften av Cirkel-triologiförfattarna, Sara, skrivit den. Den går inte jämföra med Cirkel, såklart, men Sara bekräftar att hon är bra på att skriva annat också. Roligt!)

Första meningen: Det är lördag och mina kusiner ska komma.
Antal sidor: 32
Förlag: rabén&sjögren
Utgivningsår: 2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar