15 november 2015

Från en skrivworkshop med Lisa Bjärbo

Bilden är saxad härifrån.
I går var jag på skrivarworkshop med författaren Lisa Bjärbo, och det var så roligt! Vi var ett gäng på ca. 20 personer mellan typ 14 och 74 år, med olika erfarenheter av att läsa och skriva. De sex timmar vi hade tillsammans gick väldigt snabbt! Lisa pratade om vad som är viktigt att tänka på när man skriver, gav skrivtips, berättade om sina egna böcker, och ledde oss i många roliga och inspirerande skrivövningar. Kortfattat pratade Lisa om detta:

* Karaktärerna. Lägg ner mycket tid på dem! Vilka är de? Vilka är deras största rädslor, drömmar osv? Låtsas att du är personen när du skriver. Hur reagerar karaktären i olika situationer?
* Dialog. Lisas bästa tips: 1) tjuvlyssna på andra. Om du ska skriva om en 14-åring kan du lyssna till hur 14-åringar pratar och vad de pratar om, 2) stryk mycket i dialogen, oftast skriver vi för mycket dialog, vilket blir jobbigt att läsa, 3) läs dialogen högt när du skrivit den, då kan du höra om något låter konstigt eller bra.
* Miljöbeskrivningar. Detta handlar om tid och plats, vilket kan ge ledtrådar hur karaktärer är eller vad som ska hända. Om du skriver om en ny värld behöver du skriva mycket mer om miljön än om du skriver om ett gäng tonåringar i en skola. De flesta vet hur en skolkorridor ser ut, men hur det ser ut i ditt påhittade landskap är det betydligt färre som vet.
* Att skapa spänning i texten. Två steg: 1) hitta på en person som läsaren bryr sig om, 2) utsätt personen för ett dilemma/hinder. Detta leder till att läsaren (förhoppningsvis) undrar hur det ska gå.

Jag lärde mig mycket, men det är svårt att återge för dem som inte var med. Om du är intresserad av att skriva vill jag därför rekommendera dig att hålla utkik efter något liknande. En skrivworkshop med andra skrivintresserade är något alla skrivintresserade borde få vara med om! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar