12 november 2015

Det är dags att inte freaka ut

av Stephanie Tromly

Zoe har precis flyttat med sin mamma till River Heights. Zoe planerar dock att snart flytta till sin pappa och hans fru för att gå på en privatskola som ska förbereda henne för college. Men plötsligt står hon utanför ett hus som är väldigt nära att sprängas. Hon vet knappt hur det gick till. Fel, hon vet precis: Digby fick med henne på det här. Frågan är bara hur det gick till. Han verkar nämligen vara väldigt bra på att få med henne på farliga, galna upptåg hon helst vill undvika.

Det här är en riktigt bra debut! Styrkan ligger i karaktärerna. De är ganska olika, men många av dem har starka personligheter med olika styrkor och svagheter, hemligheter och bakgrunder. Jag gillar de udda vänskaper som skapas av Digbys upptåg, och att en vanlig dag snabbt kan kryddas med farliga äventyr. Det känns som att det skulle kunna hända på riktigt. Och oj, vad spännande det skulle vara! Samtidigt finns det många sorgliga, tragiska motiv i denna bok, men den kryddas av humor och en varm känsla. Jag rycks med i handlingen, och vill gärna bli en i gänget.
 
Något jag tycker är roligt i denna bok är ungdomarnas makt över vuxenvärlden. De vuxna verkar tro att de har koll på ungdomarna, men ungdomarna är smartare än så. De vuxnas (omedvetna?) nedvärderande är inget tonåringarna tar åt sig. Youth power, om det nu finns något som heter så. Och det tycker jag det gör.

Ett annat plus är att det inte är så stort fokus på att Digby och Zoe ska bli ihop. Visst finns det funderingar på förälskelser och sådant som snurrar runt bland många tonåringars tankar, men det är en bihistoria. Det känns bra för denna bok.

Ett minus är att jag ibland hade svårt att hänga med. Det kändes som att vissa meningar var borttagna (eller läste jag får dåligt mellan raderna?), vilket gjorde det osammanhängande. Förmodligen en miss i översättningen. Detta är dock något jag kan bortse från, för resten av texten är medryckande, lättläst men samtidigt smart. Detta blir ännu en ungdomsbok jag kan rekommendera!

Första meningen: Såklart gillade jag inte Digby i början.
Antal sidor: 335
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2015
Originaltitel: Trouble is a Friend of Mine, 2015, översatt av Elisabet Fredholm

4 kommentarer:

 1. Kanske är översättningen som inte klickade? Kommer läsa den här någon dag, men det dröjer nog ett tag till. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det mycket väl vara! Det tänkte jag inte på. Gör det! :)

   Radera
 2. Håller med om att man verkligen vill bli en i gänget! Det var precis så det kändes när jag läste :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag är ett bra betyg till en bok!

   Radera