23 november 2015

Den sovande och sländan

av Neil Gaiman, illustrerad av Chris Riddell

En saga för unga vuxna av Neil Gaiman. Det tyckte jag lät lockande.

Jag har visserligen inte läst Törnrosa, men eftersom den här boken handlar om en sovande flicka i ett slott med en massa sovande människor, som sover på grund av en slända, gissar jag att de är ganska lika. Fast den här vänder sig främst till unga vuxna. Däremot är detta ingen klassisk saga med en vacker prins på en ståtlig hingst som ska komma och rädda flickan och riket från all nöd. Istället får vi följa tre dvärgar och drottningen i riket som ligger på andra sidan berget. Det känns fräscht och uppiggande. Det känns ändå som en klassisk saga med sagofigurer och dramaturgin, men ändå finns något intressant och mer modernt över den. Dessutom finns det klassiska Gaiman-magiska, på gränsen mellan verkligt och övernaturligt med, och det gillar jag.

Jag måste prata lite om bilderna också. De är svartvita, men med inslag av guld, och det där guldet gör bilderna förtrollade. Bilderna får det där "lilla extra", som gör att boken sticker. Ibland tyckte jag bilderna berättade något annat än texten, men det kanske kan trigga fantasin att skriva en egen text till bilderna? Överlag tycker jag dock detta är en bra saga, och sådan är mysiga att läsa ibland!

Första meningen: Det var kungariket som låg närmast drottningens rike om man tog fågelvägen, men det var en väg som inte ens några fåglar tog.
Antal sidor: 72 
Förlag: Bonnier Carlsen 
Utgivningsår: 2015
Originaltitel: The Sleeper & the Spindle, 2014, översatt av Kristoffer Leandoer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar