22 november 2015

Den fantastiska historien om katten som försvann

av Michael Morpurgo

Storbritannien, 1943. Andra världskriget är i full gång och Lilys pappa är soldat i armén. Hemma i byn är det mesta dock som vanligt, tills en dag när amerikanska soldater kommer och berättar att de måste evakuera byn. De ska öva landstigning precis där. Lily, hennes mamma och farfar tvingas flytta från bondgården, men när de gör det syns inte Lilys katt Tips till. Trots att det kan innebära livsfara att klättra över taggtråd och ta sig till farligt område är Lilly beredd att gå långt för att hitta Tips.

Historia och en jättesöt katt. Det var det som lockade mig att läsa denna bok. Katten har ett stort fokus i boken, men kriget smyger sig allt närmre. Tänk om pappa inte kommer tillbaka, precis som lärarens man inte gjorde? Är Lily hemsk som nästan glömt pappas röst? Vad händer med de amerikanska soldaterna som övar i byn? Hur anpassar man sig till detta liv?

Boken känns mogen. Lily har många funderingar, men är ändå ett barn med ett barns tankar och svängningar. Jag har många gånger svårt att läsa böcker till denna åldersgrupp, mest för att jag gör det så sällan och inte är 11 år. Däremot tror jag denna bok passar bra för högläsning så att även den vuxne uppskattar lässtunden.

Kontrasten mellan brinnande världskrig och kärleken till ett husdjur tror jag ger boken det djup lässugna 9-12-åringar vill ha. Jag kan rekommendera boken.

Första meningen: Första gången jag läste farmors brev var mer än tio år sedan, när jag var tolv.
Antal sidor: 188
Förlag: B. Whalströms
Utgivningsår: 2015
Originaltitel: The Amazing Story of Adolphus Tips, 2005, översatt av Michael Foreman

1 kommentar: