14 november 2015

Att vara jag

av Anna Höglund
Rosa är 13 år och funderar mycket. Hon är på väg in i puberteten och tycker det är ganska läskigt. Samtidigt funderar hon över varför tjejer verkar behandlas på ett annat sätt än killar. Varför känns det som att någon tar ifrån henne kroppen om hon går i magtröja och kort kjol? Varför har storasyster sex trots att hon inte vill? Och måste man överhuvudtaget ha sex? Däremot skulle Rosa gärna vilja hångla. Med Ville.

Det här är en bilderbok som vänder sig till 12-15-åringar. Jag skulle vilja säga att den riktar sig särskilt till den som funderar mycket över sådant om Rosa funderar över. Och då är den bra. Bilderna vågar visa vad de står för, men är ibland osammanhängande med texten, vilket kunde göra mig förvirrad.

En styrka med  Rosa är hennes feministiska tankar. Hon vill inte flyta med strömmen, utan försöka göra skillnad. Hon funderar över det här med att gå mot normer:
Det kanske är något fel på mig eftersom jag blir så arg. Fast på ett sätt är det bra, för då säger jag vad jag tänker utan att skämmas eller vara rädd för nånting. Det bara sköljer över mig. Inte ens efteråt skäms jag. Det känns för bra för det.
En rolig grej är att Rosa målar sin egen serie om hur kvinnor haft det genom tiderna. En tråkig grej är att den enda nämnda källan är Bibeln, och där har författaren vinklat till sina åsikter och tagit saker ur sitt sammanhang. Hon verkar vilja få det att se ut som att det är Bibelns Guds fel att kvinnor och män behandlas ojämställt. Visst finns det ställen i Gamla Testamentet där kvinnor underordnas, men så såg det förmodligen ut i resten av samhället också. Hon har inte nämnt något av allt det bra Jesus gjorde för kvinnor under sin tid på jorden (fråga om du vill veta mer om det). Jag blir så irriterad på det! Jag hade svårt att läsa fortsättningen av boken och detta drar ner betyget rejält. Det känns tråkigt för en bok som hade potential att bli riktigt bra.

Första meningen: Vad skrynklig den är.
Antal sidor: 80
Förlag: Lilla Piratförlaget
Utgivningsår: 2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar